Kamu destekli sivil örgütlenme gücü: Yunus Emre Enstitüsü (YEE) - DEMİRKAYA, YÜKSEL (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı; Yunus Emre Enstitüsü (YEE) özelinde, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde kamu destekli sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetlerin, Türkiye’nin uluslararası politik faaliyetlerine etkilerini incelemektir. Uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde ve sürdürülmesinde uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği yapılmasının yanında, kamu destekli sivil toplum kuruluşlarının (Goverment-Organized Non-Governmental Organisation-GONGO) stratejik öneme sahip oldukları söylenebilir. Bu minval üzere Türkiye’de en etkin kamu destekli sivil toplum kuruluşlarının birisi olan Yunus Emre Enstitüsünün 2007-2019 yılları arasında stratejik eylemleri, planlamaları, etkinlikleri, projeleri incelenmiş ve etki analizi yapılmıştır. YEE’nin yapısı ve hedefleri hakkındaki plan, rapor ve faaliyet belgeleri incelenmiştir. Daha sonra elde edilen veriler ışığında bir soru seti oluşturulmuş ve YEE’nin faaliyetleri ve etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan mülakatların analizi yapılmıştır. Uluslararası alanda kültürel diplomasi ve kültürel iş birliğine yönelik olarak YEE, Türkiye’nin tarihini, kültürünü ve medeniyet anlayışını uluslararası alana aktarılmasını sağlamak amacıyla kurulduğu bilinmektedir. Bununla birlikte Türk dilinin yaygınlaşmasında ve diğer yaygın dillerle rekabete girmesinde önemli aktör olarak görevini yerine getirdiği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenirliğini ve itibarını artırmak için çalışan YEE, kültürel diplomasi alanında yurtdışında Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamanın ötesinde bu sürecin öncüsü olmuştur denebilir.

The aim of this study is to examine the effects of social, economic and cultural activities carried out by governmentorganized non-governmental organizations on Turkey’s international political activities in the development of international relations, specifically Yunus Emre Enstitüsü (YEE). In addition to cooperation with international organizations, non-governmental organizations and private sector organizations in the development and maintenance of international relations, it can be said that government-organized non-governmental organizations (GONGO’s) have strategic importance. In this context, the strategic actions, plans, activities and projects of Yunus Emre Institute, as a one of the most active publicly supported non-governmental organizations in Turkey, between 2007- 2019 were examined and an impact analysis was made. Plans, reports and activity documents about the structure and objectives of YEE were also examined. Then, a question set was created in the light of the data obtained, and the interviews were analyzed to evaluate the activities and effects of YEE. For cultural diplomacy and cultural cooperation in the international arena, YEE is known to have been established with the aim of transferring Turkey’s history, culture and understanding of civilization to the international arena. However, it has been observed that it fulfills its duty as an important actor in the spread of the Turkish language and its competition with other common languages. Therefore, it can be said that YEE, which works to increase the awareness, reliability and reputation of Turkey in the international arena, has been the pioneer of this process beyond contributing to the promotion of Turkey abroad in the field of cultural diplomacy.
Public supported civil organization power: Yunus Emre Institute (YEE)
Keywords: Kamu Destekli Sivil Toplum Kuruluşları; Uluslararası İlişkiler; Yunus Emre Enstitüsü; Goverment-Organised Non-Govermental Organisations; International Relations; Yunus Emre Institute