Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında kadro ve ülkü dergilerinin temsiliyeti ve işlevleri - Sulu, Nejla (My University, 2009)
1923’te ulus devlet olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti, 1929’a kadar “liberal” eğilimli ekonomi politikaları uygulamıştır. 1929 Krizinin patlak vermesiyle tüm dünyada uygulamaya geçilen “devletçilik” politikaları, Türkiye’de de krizin baskılarını azaltmanın ve “liberal” eğilimli politikalarla gerçekleştirilememiş olan sermaye birikiminin, devlet eliyle gerçekleştirmenin bir yolu olarak 1930’ların başı itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’de yeni bir ekonomi anlayışı olarak “devletçilik”, devlet müdahalesinin kapsamının veya sınırlarının ne olması gerektiği tartışmaları üzerinde yoğunlaşacaktır. Dönemin “devletçilik” tartışmalarını takip edebileceğimiz iki önemli kaynak olan Kadro ve Ülkü Dergileri, “devletçiliğin” bu anlamdaki sınırlarını görebilmek açısından önemlidir. Bu “sınırlar” Kadro Hareketi’nin tasfiyesine neden olurken, Ülkü Dergisi’nin resmi yayın organı olarak uzun yıllar devam etmesi sonucunu getirecektir.

Founded in 1923 as a nation-state, the Republic of Turkey carried out “liberal”-prone economic policies until 1929. “Statism” policies, which were brought to agenda all over the world upon the outbreak of 1929 Depression, were adopted in Turkey at the beginning of 1990s as well, as a way of reducing the effects of depression and building up capital accumulation, which had not been achieved by “liberal”-prone economic policies, through the state. “Statism”, as a new economic understanding in Turkey, was discussed around what the scope and limits of state interference should have been. Kadro and Ülkü, through which we can follow the discussions on “statism” in those years, are very important journals for seeing the limits of “statism” in this sense. These “limits” caused to the liquidation of Kadro Movement while it caused Ülkü Journal to continue its existence as official publication for through long ages.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik Büyüme; Süreli Yayınlar_Ekonomi