İşletmelerde değişimin işe alma ve yükseltim konularında etkileri - Çelikörs, Eyüp Tolga (My University, 2000)
In the process of historical development, societies have exhibited social, cultural, political, economic and technological change and development. While societies try to cope with changing circumstances, organizations too, try to harmonize with their environments. Organizational change, meaning harmonization with the internal and external environment by the organization, has today assumed greater importance. Change is the basic property of every community. Nothing on earth is prefixed as change is. Social change is the change in society's structure. The structure of the society changes together with alternating relations. Organizational change, however, stems more from technological improvements which effect organizations, worker satisfaction as well as social relations. Organizations as the product of the social environment within which they evolve, have to respond to the changes in this social environment by changing themselves. On the other hand, because organizations qualitatively are social units with preeminent goals that they have to reach and social goals they must perform to the extent of which they will survive, they must orient these goals with considerations regarding social pressures and needs, which in return exhibit their own alternations in time and therefore make it a must for organizations to change their goals. Furthermore organizations must keep a balance between their own changes and the social change, in order to preserve their entities as institutions and play a role as a source for change and innovation. Undoubtedly, information technology sector (IT) is one of the sectors for which harmonization with the environment is the most difficult. In this sector, software and hardware systems previously defined to be modern, must leave their spaces for newer systems which are in all ways superior. In parallel to these developments in IT, with the spread of the Internet, information exchange is now easier and faster. Information has become one of the most important resources for organizations in the 21st century. Organizations with faster and easier access to information gain advantage with respect to their rivals. This is the reason why no organization can disregard changes in IT. All consumers and institutions with different specifications are interested in the fact that organizations are subject to change. This is because organizations are economic units which run, or are run, with the direct or indirect purpose of meeting human needs. People watch for the changes in these units which meet their goals and adapt themselves. In this thesis, the effects of changes that take place in organizations on recruiting and promotion are studied. With this study, the response of employees to change, haw they adapt themselves to changeand the changes in the organizations recruiting and promotion policies are examined. In the first part of the thesis, definition, importanceand aim of organizational change are studied. Following brief information on change and organizational change, tha aims of organizational change will be discussed, its importance and reasons, and the tendency of organizations to change will be revealed. In the second part of the thesis, strategy and main kinds of organizational change will be discussed. The kinds of organizational change (Social change, technological change and economic change) will be examined. The theoretical foundations of change in terms of management methods and the powers in the organizations that initiate change will be studied. The determinance of organizational change targets (structural, technical, behavioral) and organizational and change strategies for instituting organizational change will be examined. The concepts of human resources management will be explained. In LBS (Logo Business Solutions) which is chosen as application, the effect of change on recruitment and promotion will be studied. With this study, the response of employees to change, how they adapt themselves to change and the changes in the organizations recruiting and promotion policies are examined.

Tarihsel gelişim süreci içerisinde toplumlar, sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik ve teknolojik olarak değişim ve gelişim göstermişlerdir. Toplumlar değişen koşullara ayak uydurmaya çalışırken , örgütler de çevrelerine uyum sağlamaya çalışmışlardır. Örgütlerin bir yandan iç çevresine uyumunu diğer yandan dış çevresine uyumunu ifade eden örgütsel değişim, günümüzde daha da önem kazanmıştır. Değişim , her insan topluluğunun temel özelliğidir. Dünyada değişim hariç hiçbirşey sabit değildir. Toplumsal değişim, toplumun yapısındaki değişimdir. Toplumun yapısı değişken ilişkilerde değişmektedir. Örgütlerdeki değişim ise daha çok teknolojiden kaynaklanmaktadır. Gelişen teknoloji örgütleri insanın yaptığı işten aldığı doyumu ve beşeri ilişkileri etkilemektedir. İçinde oluştukları toplumsal çevrenin bir ürünü olan örgütler, bu çevrenin sürekli değişmesi karşısında kendilerini çevreden gelen bu değişmeye uydurmak zorunluluğu ile karşı karşıyadırlar. Diğer yandan, örgütler nitelikleri gereği öncelikle amaç elde etmeye yönelik sosyal üniteler oldukları ve bu anlayış içinde toplumsal bir fonksiyonu yerine getirdikleri ölçüde yaşayacaklarına göre, amaçlarını çevrenin gereksinim ve baskılarını da dikkate alarak saptamak ve çevredeki değişme ile bu gereksinim ve baskılarda değiştiğinde buna göre yeniden düzenlemek veya değiştirmek zorundadırlar. Ayrıca örgütler, çevreye bir kurum olarak konumlarını sürdürebilmeleri için bir yenilik kaynağı ve değişme aracı rolü oynayarak kendi çevrelerini etkileme ve kontrol etme olanağını elde etmelerine, çevredeki değişme ile kendi değişmelerini uygun bir dengede tutabilmelerine bağlıdır. Çağımızda yaşanan teknolojik değişime uyum sağlaması en zor sektörlerden biri de hiç kuşkusuz bilişim sektörüdür. Bu sektörde, geçmişte modern olarak tanımlanan yazılım ve donanım sistemleri , çok geçmeden yerlerini kendilerinden çok daha üstün sistemlere bırakmak zorunda kalmışlardır. Bilişim sektöründeki bu gelişmeye paralel olarak hızla yayılan internetle birlikte bilgi alışverişi daha kolay ve daha hızlı yapılmaya başlanmıştır. Bilgi, 21.yy.'da işletmelerin en önemli kaynaklarından biri haline gelmiştir. Bilgiye daha kolay ve daha hızlı ulaşabilen işletmeler rakiplerine göre daha avantajlı duruma gelmektedirler. İşte bu yüzden hiçbir işletme bilişim sektöründeki değişiklikleri gözardı edemez. Bilişim sektöründeki değişime adapte olabilmek , bu sektörde ayakta kalmaktan çok yaşamsal bir sorundur. İşletmelerin her varlık gibi değişime konu olması , gerek insan varlığını oluşturan yönetici ve işgörenlerin , gerekse onunla ilişkiler içerisinde bulunan tüketicileri ve çeşitli nitelikteki tüzel kişileri yakından ilgilendirir. Çünkü işletmeler, insanların ihtiyaçlarını doğrudan doğruya veya dolaylı olarak karşılamak amacı ile işleyen veya işletilen birer ekonomik birimdirler. Kişiler, ihtiyaçlarını karşılayan bu birimlerdeki değişimleri izler ve kendilerini bu değişime adapte etmeye çalışırlar. Bu tezde, işletmede meydana gelen değişimlerin işe alma ve terfi konularına etkileri ele alınmıştır. Bu çalışma ile çalışanların değişime nasıl tepki verdikleri, kendilerini değişime nasıl adapte ettikleri ve işletmenin işe alma ve terfi politikalarında nasıl bir değişimin olduğu araştırılmıştır. Tezin ilk bölümünde örgütsel değişimin, tanımı, amacı ve önemi üzerinde durulacaktır. Değişim ve örgütsel değişim hakkında bilgi verildikten sonra, örgütsel değişimin amaçları anlatılacak, örgütsel değişimin önemi, örgütsel değişim ihtiyacının nedenleri ve örgütlerde değişime olan açıklık üzerinde durulacaktır. İkinci bölümünde Örgütsel değişimin başlıca türleri ve stratejisi konu olarak ele alınacaktır. Örgütsel değişimin türleri ( Toplumsal değişim , teknolojik değişim ve ekonomik değişim ) açıklanacaktır. Yönetim şekilleri itibariyle örgütlerde değişimin kuramsal temellerinden bahsedilecek ve örgütlerde değişimi başlatıcı güçlere değinilecektir. Örgütlerde değişim hedeflerinin belirlenmesi ( Yapısal , teknik ve davranışsal ) , örgütsel değişimin yerleştirilmesi için örgütlenme ve değişim stratejilerinin belirlenmesi konuları üzerinde durulacaktır. İnsan kaynakları yönetimi kavramları açıklanmaya çalışılacaktır. Uygulama olarak seçilen bilişim sektöründeki , LBS ( Logo Busıness Solutions ) da yapılan araştırma ile değişimin işe alma ve yükseltim ( terfi ) konularındaki etkileri incelenecektir. Bu çalışma ile çalışanların değişime nasıl tepki verdikleri, kendilerini değişime nasıl adapte ettikleri ve işletmenin işe alma ve terfi politikalarında nasıl bir değişimin olduğu araştırılacaktır.
Keywords: DEĞİŞİM; İşletmeler-Yönetim; Personel Yönetimi