Basın işletmelerinde finansal kriz yönetimi ve Türkiye örneği - Akyazı, Ayşenur (My University, 2013)
Kriz, son günlerde çokça karşılaştığımız ve günlük hayatımızda da sıkça kullandığımız bir kavramdır. Küreselleşmenin de etkisiyle adını daha çok duymaya başladığımız ekonomik krizler giderek daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzde bir ülkede yaşanan ekonomik kriz, diğer ülkelerde de etkisini göstermektedir. Makro düzeyde temel ekonomik göstergeleri alt üst eden ekonomik kriz, mikro düzeyde de işletmeleri olumsuz olarak etkilemekte ve bir darboğaza doğru sürüklemektedir. İşletmelerde yaşanan krizler kendi içsel süreçlerinden kaynaklanabildiği gibi çeşitli dış çevre faktörlerinden de kaynaklanabilmektedir. Bu süreçte kriz yönetim politikaları önem kazanmaktadır. Kendini dış çevreye uyarlayabilen, erken uyarı sinyallerini zamanında alan, özellikle finansal krizlerde doğru bir finansal yönetim uygulayan, doğru kararları doğru zamanda alan işletmeler zor şartların üstesinden kolaylıkla gelecek ve yaşanan krizleri en az zararla atlatabileceklerdir. Bu çalışmanın amacı özellikle yaşanan ekonomik kriz sürecinde işletmelerin aldığı finansal kararların özellikle basın işletmeleri üzerindeki etkilerini inceleyerek, finansal yönetimlerinin değerlendirilmesi olup, bu amaca yönelik Doğan Yayın Holding A.Ş. ve İtalyan RCS Media Group’un bilanço ve gelir tabloları analize tabi tutularak süregelen ekonomik krizdeki finansal pozisyonlarını ortaya koymaktır.

Crisis is a concept which we meet often it last days and we use often it in our daily life. With the effect of globalization, economic crisises which we start to hear their names begin to spread gradually. Economic crisis which is lived in a country shows itself in other countries. Economic crisis which turns upside-down basic economic indicators at the macro level affects businesses at the micro level in ill part and let them be pressed for Money. Crisises lived in businesses can derive from their own internal processes and also can derive from various external environmental factors. Within this period crisis management policies come into prominence. Businesses which can adapt themselves to external environment, take distant signals on time, specially, apply a right financial method in financial crisises, make right decision in right time will overcome difficult conditions easily and get over the crisises with minimum damages. The goal of this work is to especially analyize the effects on press businesses of financial decisions which are made by businesses in economic crisises, assess financial managements, and by subjecting to analyse the balance sheets and income statements of Doğan Yayın Holding A.Ş. and Italian RSC Media Group, is to present financial positions of them in lasting economic crisis
Keywords: Basın; Ekonomik Durum; Ekonomik Kriz; Ekonomik Yönleri; Gazetecilik; Kitle İletişim Araçları ve Küreselleşme; Kriz Yönetimi; Türkiye; Yönetim