Performans değerlendirme yöntemlerinin eleştirisel gözden geçirilmesi ve en uygun yöntemin tespiti için ahp-topsis uygulaması - Eryalçın, Süleyman Ayhan (My University, 2014)
PERFORMANS DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN ELEŞTİRİSEL GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE EN UYGUN YÖNTEMİN TESPİTİ İÇİN AHP-TOPSİS UYGULAMASI Karar verme, yaşamımızın her aşamasının vazgeçilmez bir parçası ve sürekli karşımıza çıkan bir olgudur. İnsanlar karar verirken çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu sorunların çözümünde çok amaçlı karar verme yöntemleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. İşletmelerde performans değerlendirme yöntemlerinden hangisinin tercih edileceği bir karar verme süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Karar verme durumunda kalan yöneticiler performans değerlendirme yöntemleri seçiminde çok amaçlı karar verme tekniklerinden AHP ve TOPSİS’ i uygulayabilirler. Bu çalışmada AHP ve TOPSİS ‘i günümüzde en fazla kullanılan performans değerlendirme yöntemlerinin seçim sürecinde bir araç olarak görülerek bu yöntemlerin birer uygulaması yapılmıştır. Amaçlı Karar Verme, AHP, TOPSİS

THE JUDGMENTAL REVIEW OF PERFORMANCE EVOLUTION METHODS AND AHP-TOPSIS APPLICATION FOR FINDING OUT THE MOST CONVENIENT METHOD Decision making, an irrevocable part of our life period and a fact which we meet constantly. When people decides, they encounter a number of problems. In order to troubleshoot these problems, the multi-purpose decision making methods are used commonly. Which performance evolution methodology is to be used for companies comes up a decision making process. Decision makers in the companies can apply AHP and TOPSIS methods amongst multi-purpose decision making methods. This study examines AHP and TOPSIS mehtods as the most commonly used performance evolution methods contemporarily, while including examples for each other. Multiple Criteria Decision Making, AHP, TOPSIS
Keywords: AHP; Çok Amaçlı Karar Verme; Ekonometri; TOPSİS; Yöneylem Araştırması