Mecmū‘a-i Es‘ār (Süleymaniye Kütüphanesi Tahir Ağa 285) (inceleme-tenkitli metin) - Korkmaz, Levent (My University, 2013)
Bu çalışma, Süleymaniye Kütüphanesi Tahir Ağa 285’te kayıtlı bulunan Mecmū‘a-i Eş‘ār’ın incelenmesi ve tenkitli metnini içermektedir. 111 varak olan mecmuada toplam 54 şair ve bu şairlere ait 498 gazel, 1 kaside, 3 murabba, 1 muhammes, 1 müsebba, 2 müsemmen, 1 taştîr, 3 tercî‘-bent, 1 terkîb-bent yer almaktadır. Derleyeni ve istinsah tarihi hakkında kesin bir bilginin yer almadığı mecmuada ağırlıklı olarak 16. yüzyıla ait şairlerin şiirleri yer almaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır: Giriş kısmında mecmuların Türk Edebiyatı’ndaki yeri ve önemi üzerinde durulduktan sonra birinci bölümde, Mecmū‘a-i Eş‘ār’ın şekil ve muhteva özellikleri ele alınmış, ikinci bölümde ise mecmuanın trans¬kripsiyonlu metnine yer verilmiştir.

This study contains the analyse and critical text of nazirah magazine in Süleymaniye Library, registered Tahir Ağa collection with 285 number. Magazine has 111 folios which have 498 gazels, 1 kaside, 3 murabbas, 1 muhammes, 1 müsebba, 2 müsemmen, 1 taştir, 3 tercî‘-bents, 1 terkîb-bent belong to 54 poets. Magazin, which have no information about the collector and date of transcription, mainly contains poems belonging to XVIth century's poets. The study consists of two parts: In the first part, the macmuah has been analyzed in the aspects of form, literary language, and style. In the second part, the critical text of the macmuah has been studied on and provided.
Keywords: Dergiler; Divan Edebiyatı --Şiir-- Şairler-- 16.yy Divan Edebiyatı Şairleri; Kütüphaneler --Süleymaniye Kütüphanesi; Türk Edebiyatı