Türkiye Türkçesi ağızlarından Trabzon Köprübaşı Beşköy ve çevresi ağızlarının incelenmesi - Kuru, Mert Can (My University, 2025)
Bu çalışmada, Beşköy ve çevresi yöresinin ağız yapısı ve dil zenginliği, Beşköy’e bağlı altı mahalleden alınan örneklerle Türk dili ve edebiyatı eğitimi alanı çerçevesinde incelenmiş ve bu dilsel çeşitliliğin gelecek araştırmalarına kaynak olması amaçlanmıştır. Çalışma, Beşköy’ün tarihi, kültürel ve coğrafi özelliklerinin ele alındığı Giriş bölümü ile başlamaktadır. Bu bölümde, Beşköy’ün geçmişi ve bölgenin dilsel yapısını şekillendiren tarihsel faktörler anlatılmaktadır. İnceleme bölümünde ise, Beşköy’ün ağız özellikleri, ses ve sözcük kullanımı gibi dilsel unsurlar, derlenen örneklerle birlikte sunulmuş ve dilin fonetik ile morfolojik yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Metinler bölümünde, kaynak kişilerden derlenen konuşmalar yazıya geçirilmiş ve bölgenin özgün dilsel farklılıkları örneklerle gösterilmiştir. Sonuç bölümünde, Beşköy ağzının fonetik ve morfolojik özellikleri detaylandırılmış, bölgenin ağız yapısının Türkçe dilindeki yeri vurgulanmıştır. Sözlük bölümünde, Beşköy yöresinde kullanılan kelimelerin yazı dilindeki karşılıkları verilerek, bölgedeki dilsel zenginlik ortaya konulmuştur. Kaynakça bölümünde ise, çalışmada yararlanılan kitaplar, makaleler ve diğer kaynakların künyeleri sıralanmıştır.

In this study, the dialect structure and linguistic richness of Beşköy and its surroundings were examined in the field of Turkish language and literature with samples taken from six neighborhoods of Beşköy and this linguistic diversity was aimed to be a source for future research. The study starts with the Introduction section in which the historical, cultural and geographical characteristics of Beşköy are discussed. In this section, the history of Beşköy and the historical factors shaping the linguistic structure of the region are explained. In the analysis section, linguistic elements such as Beşköy's dialectal features, sound and word usage are presented together with the collected examples and the phonetic and morphological structure of the language is examined in detail. In the texts section, the speeches collected from the informants were transcribed and the unique linguistic differences of the region were shown with examples. In the conclusion section, the phonetic and morphological features of Beşköy dialect are detailed and the place of the dialect structure of the region in Turkish language is emphasized. In the dictionary section, the linguistic richness of the region is revealed by giving the equivalents of the words used in Beşköy region in the written language. In the bibliography section, the bibliographies of the books, articles and other sources utilized in the study are listed.
Keywords: Ağız araştırmaları Turkish Language and Literature Education; Beşköy ağzı; Beşköy Dialect; Black Sea Dialects; Dialect Studies; Dialects; Karadeniz ağızları; Köprübaşı (Trabzon); Lehçeler; Trabzon ağzı; Trabzon Dialect; Turkey; Turkish language; Türk dili; Türk dili ve edebiyatı eğitimi; Türkiye