Antik Mısır dininde kâhinlik, sihir ve büyü - Şimşir, Muhammet Salih (My University, 2018)
Antik Mısır, asırlarca çevre medeniyetler tarafından büyünün merkezi olarak kabul edilmiştir. Hem gündelik hayatta hem de öteki dünya inancında büyünün önemli bir yeri vardır. Rahipler tarafından yapılan büyüler papirüslerde en ince ayrıntılarıyla yer almaktadır. Çalışmada Antik Mısır Medeniyetinin inanç tarihinin en önemli unsuru olan büyü konusu, Mısır dini, mitolojisi ve siyasi tarihi çerçevesinde ortaya konulmuştur. Antik Mısır’daki büyü konusuyla hz. Musa’nın, özel bir ilişkisi bulunmaktadır. Hem Tevrat’ın Çıkış bölümünde hem de Kur’an-ı Kerim’in, Araf, Kasas, Şuara ve Taha surelerinde hz. Musa ile firavun ve sihirbazların münasebetleri yer almaktadır. Bu nedenle çalışmada hem Antik Mısır’da yer alan büyünün mahiyetine yer verilmiş hem de hz. Musa’nın firavun ve sihirbazlarla olan münasebetleri, Antik Mısır tarihinden hareketle anlamlandırılmaya çalışılmıştır.

For centuries, ancient egypt was known by surrounding civilizations as the centre of magic. Magic played an important role in the daily matters and in the afterlife. Magic practised by Egyptian priests was recorded on papyrus with great care. İn this study, Egyptian magic was examined with regarding to the Egyptian religion mythology and the political environment. Furthermore, Ancient Egyptian magic is closely related with the story of Moses which can be found both in The Torah in Exodus and in the Qur'an in Surah al-Shuarah, A'raf, Qasas and Taha. Taking into consideration the story of Moses, we have examined both the nature of magic in ancient Egypt and the story of Moses with the pharaohs and the magicians with reference to the history of ancient Egypt.
Keywords: Ancient Egypt; Ancient Egypt and the story of Moses; Ancient Egyptian Magic; Antik Mısır; Antik Mısır Büyüsü; Büyücülük; Dini yönleri; Egypt; History; Hz. Musa ve Sihirbazlar; Mısır; Religious aspects; Tarih; Witchcraft