Job evaluation and an application - Koldaş, Buket (My University, 2001)
İş değerleme, organizasyondaki mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını sistematik olarak ortaya çıkaran bir yöntemdir. İş değerleme işi değerlendirir, işi yapanları değerlendirmez. Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde: İş Değerlemenin Tarihi Geçmişi, İş Değerlemenin Anlamı, İş Değerlemenin Metodolojisi, İş Değerlemedeki Ana Çalışmalar ve İş Değerlemedeki Cinsiyet Ayrımcılığı adı altında beş başlık bulunmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü ise Yayınevinde Gerçekleştirilen İş Değerleme Uygulamasına ayrılmıştır. Bu kapsamda uygulamanın yapısı ve metodolojisi açıklanmıştır. İstanbul'daki bir yayınevinde gerçekleştirilen uygulamanın örneklem grubu tanımlanmıştır. Daha sonra iş verisi elde etmek için geliştirilen 140 soruluk iş analizi anketi sunulmuştur. İkinci bölümdeki yayınevinde iş analizi uygulaması alt başlığında tüm iş analizi adımları incelenebilir. İş tanımları ve iş gerekleri bölümünde ise yayınevi çalışanları için oluşturulan iş tanımları ve iş gerekleri bulunmaktadır. Yayınevinde gerçekleştirilen iş değerleme çalışmasında point-factor (puan) metodu kullanılmıştır. Çünkü bu metod değerleme planı hazırlanırken yayınevinin özellikleri ve işlerin ayrıntılı biçimde incelenmesine imkan sağlamıştır. Ayrıca önceden belirlenen ve üzerinde ortak görüş birliğine varılan faktör tanımlarına göre tüm işler değerlenmiştir. Araştırmacı, uygulama safhasındaki tüm çalışmalarda yayınevi insan kaynakları müdürü ve genel müdürü ile birlikte çalışmıştır. Bu çalışma kapsamında ücret aralığı belirlenmemiştir. Çünkü organizasyon süregelen ekonomik kriz nedeniyle böyle bir çalışmayı onaylamamıştır. Araştırma bu aşamaya gelinceye kadar iş değerleme uygulamasında gerekli olan tüm çalışmaları kapsamaktadır.

Job evaluation is a systematic method of appraising the value of each job in relation to other jobs in the organization. Job evaluation is concerned with jobs, not individuals. Thesis is consisting of two main parts. In part-I, there are five headings namely: Historical Background of Job Evaluation, Meaning of Job Evaluation, Job Evaluation Methodology, Basics of Job Evaluation and Sex Bias in Job Evaluation. Part-II is composing of Application Job Evaluation in Publishing House. In part-II, research design and methodology is explained. Later on, population and sample group is defined. This research has taken place at a publishing house in Istanbul. In the subheading of data collection instrument, the job analysis questionnaire is explained, 140 questions were written in accordance with the conceptual strategy and objectives of the study. In part -II, in the subheading of job analysis in publishing house, job analysis application phases can be seen. Under the sub-heading of writing job descriptions and job specifications, the job description and job specifications can be seen. Under the subheading of Job Evaluation Application, the information about construction of point- rating plan is given. Researcher continuously worked with the cooperation of human resource manager and general manager of the publishing house in all these phases. Point-rating plan is constitute of 4 main (responsibility, skill, effort and working conditions) and 10 sub-factors. In the extention of this study any wage rate is not determined. Because organization did not allow such a study due to economic recession. This study involves all other necessary steps in job evaluation application.
Keywords: Ekonomi; Emek ekonomisi; Insan Kaynakları Yönetimi; Iş Değerleme; İşgücü pazarı