Siyasal iletişim perspektifinden seçim kampanyaları : Kosova'da 2017 seçim kampanya analizi - Dula, Ali (My University, 2022)
Siyasal iletişim, bir ülkenin siyasi süreçlerinin dikkate alınmasını ve tartışılmasını sağlamaktadır. Siyasi süreçlere doğrudan katılımcılar olmayan vatandaşlar, siyasal iletişim yoluyla ülkedeki süreçlerin işleyişi ve seçilmiş temsilcileri hakkında yeni bilgiler edinirler. Siyasal iletişim sürecinde hükümet, medya ve vatandaşlar olmak üzere üç unsur yer almakmatadır. Bu unsurlar siyasal kamuoyunu oluşturmaktadır. Bu unsurların siyasal iletişime katılımlarının derecesi, bir ülkedeki siyasetin işleyiş şeklini de belirlemektedir. Seçilmiş temilcilerin vatandaşla doğrudan temas kurmaları, demokratik toplumların bir özelliğidir. Siyasal iletişim aracılığıyla vatandaşlar ve seçilmiş temsilciler arasındaki bağlantı güçlendirilir ve bu süreçte vatandaşlar seçilmişler üzerinde kontrol oluşturarak temsilcilerin sorumluluklarını yerine getirmesine katkıda bulunur. Siyasal iletişim kavramı geniştir, yalnızca siyasi partilerin ve siyasetçilerin seçmenleri ikna etme stratejisi olarak sınırlandırılamaz. Bu kavram, yalnız iktidara gelme sürecinde geliştirilen iletişim yaklaşımlarını ve çalışmalarını değil, siyasetle ilgili tüm iletişim alanlarını da kapsamaktadır. Siyasal iletişim, başarılı siyasi kampanyaların geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli bileşendir. Onun sayesinde vatandaş-seçmen ile doğrudan temasa geçmekte ve seçimler sırasında çoğulcu görüşler ve tartışmaların sayısı artmaktadır. Siyasal iletişim, vatandaşların ulusal ve yerel seçimlerde seçilmiş temsilcilerle doğrudan temaslarını geliştirmeyi ve kamusal öneme sahip konularda tartışma için fırsat sağlamayı amaçlamaktadır. Siyasi iletişimin gerçek ve tatmin edici anlamı, ülke çapındaki vatandaşlara devlet ve yerel kurumlardaki seçilmiş temsilcilerle doğrudan temas halinde yerel öneme sahip en önemli konuları sorma ve tartışma fırsatı vermektir. Kosova'da vatandaşların seçtikleri temsilcilerle doğrudan etkileşime girmesine izin veren bir uygulama yoktur. Siyasal iletişimin genel amacı, ülkedeki yerel ve ulusal seçimlerde seçilmiş yetkililerin daha fazla hesap verebilirliğini ve güvenilirliğini sağlamaktır. Siyasi seçim kampanyaları, seçim zamanında vatandaşları harekete geçirme ve ikna etme çabalarıyla, onların desteğini sağlamayı amaçlayan, siyasal iletişimin önemli bir alanıdır. Söz konusu kampanyalar, toplu tartışmalara ve sosyal etkileşime bireysel ve doğrudan katılım için birçok fırsat sağlamaktadır. Seçmenler, seçim kampanyaları sayesinde ülke gündemiyle ilgili konuları daha detaylı takip edebilmektedir. Seçim kampanyaları, bilgilendirici-politik programlar dâhilinde, içerisine tartışmaları, çatışmaları, röportajları ve siyasi adayların faaliyetlerini alan, bu siyasilerin fikirlerini ve görüşlerini seçmene arz ettiği diğer özel programların da dahil olduğu bir süreç olarak yürütülmektedir.

Political communication enables a country's political processes to be considered and debated. Through political communication, citizens who are not direct participants in the political process gain new knowledge and information about the functioning of political processes in the country and their elected representatives. The process of political communication involves three relevant actors: government actors, the media and citizens, ie the political public. The degree of their involvement in political communication also determines the way in which all politics in a country works. Establishing direct contact between citizens and their elected representatives is a feature of democratic societies. Through the political communication program, the connection between the citizens and their elected representatives is strengthened, which contributes to the increase of the responsibility of the elected representatives of the citizens. The concept of political communication is broad, it can not be limited only as a strategy of political parties and politicians to convince voters, but its scope includes not only the approaches and communication studies developed in the process of gaining power, but also all areas of communication related to politics. Political communication is the most important component needed for the development of successful political campaigns, through it it is put in direct contact with the citizen-voter and increases the level of pluralistic debates and opinions during the elections. Political communication aims to improve direct contact of citizens with their elected representatives at the national and local level and to create an opportunity for discussion on issues of public importance. A true and fulfilling understanding of political communication is to give citizens across the country the opportunity to ask questions and discuss the most important issues of local importance in direct contact with their elected representatives in state institutions. and local. In Kosovo, there is no practice that allows citizens to interact directly with the representatives they elected. The overall goal of political communication is to achieve greater accountability and credibility of local and national elected officials in the country. Political election campaigns are important parts of political communication that aim to secure the support of citizens with efforts to mobilize and persuade them at election time. They offer many opportunities for individual and direct participation in collective debates and social interaction. Voters can follow agenda issues related to the country's agenda in more detail through election campaigns. Election campaigns are carried out within the informationpolitical programs, then through debates, confrontations, interviews and other special shows, dedicated to the elections, in which the public is acquainted with the activities, ideas and opinions of the candidates
Keywords: 2017 Kosova Seçimleri; 2017 Kosovo Elections; Communication; Communication in politics; Election Campaigns; Halkla İlişkiler Political Communication; İletişim; İletişim, siyasette; Kosova (Sırbistan); Kosovo (Serbia); Media; Medya; Political aspects; Political campaigns; Public Relations; Seçim Kampanyaları; Siyasal açıdan; Siyasal iletişim; Siyasal kampanyalar