MİLLİ EĞİTİM MAARİF EMİNLİKLERİ UYGULAMALARI VE FRANSA EĞİTİM AKADEMİLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Türkiye'de 1926-1931 yılları arasında uygulanan ve 1834 sayılı yasayla oluşturulan Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı 13 ana mıntıkaya ayrılmış ve her mıntıkanın başında Maarif Emini olarak adlandırılan bir üst düzey yönetici bulunmaktadır. Halbuki 1834 sayılı yasanın yürürlükten kaldırılmasıyla ülkemizde 1931 yılında Taşra Teşkilatı uygulamasına son verilmiştir. Ve yeniden eğitim sisteminde merkezi yönetim anlayışına geri dönülmüştür. Ülkemizde eğitimde merkezi yönetim uygulaması günümüzde de devam etmektedir. Her mıntıkanın yapı ve özelliğine göre aynı bölgeden birçok il ana mıntıkaya bağlıdır. Örneğin Ankara mıntıkasına 7 il, İstanbul mıntıkasına ise 5 il bağlı bulunmaktaydı. İllerin başında ise Maarif Müdürü vardı. Türkiye'de her mıntıkayı maarif müdürü yönetirken Fransa'da ise her akademi bir rektör tarafından yönetilmektedir. Fransa'da ise 1808'den günümüzde de devam eden Akademik Teşkilat Yapısına göre oluşturulan başta rektör ve onun alt birimlerinden oluşan geniş bir yönetim yapısına sahiptir. Fransa'da günümüzde 30 bölge mevcuttur. Aksine, Fransa'da, Akademi Teşkilatı iki yüzyıldan daha fazla uzun süredir devam etmektedir. Bu makalenin amacı, Türkiye ve Fransa'nın eğitim ve öğretim alanlarında mıntıka çalışmalarını karşılaştırmaktır. Bu çalışmada Türkiye kısa bir dönem uygulanan bölgesel esasa dayalı "Taşra Milli Eğitim" yönetim modeli ile Fransa'da hali hazırda uygulanan "Akademi" modeli arasındaki benzerlik ve farklılıklar açıklanacaktır.

With the application of the "Provincial Ministry" of Turkey between the years 1926 and 1931 its construction by the law numbered 1834 were divided into 13 regions which is managed by the "Provincial Minister. In 1931, the law of 1834 is refused and the "Provincial Ministry" is finished. Therefore, Turkey returned the systemmof centralization in education. Nowadays, in Turkey, the system of centralization continues." Depending on the structure and specificity of each region, several cities were dependent on the same region. For example, while there were 7 cities depended on the Ankara region, there were 5 for the Istanbul region. Each city was ruled by the "Provincial Director."In Turkey the "Provincial Ministry" was directed by the "Provincial Director but in France the "Academy" is directed by the "rector." In France, since 1808, the system of "Academy" was built in the head "Rector". This system continues even today. It has 30 academies (26 academies and 4 academies Vice-Presidents overseas). In France, the system of Academy continues by two hundred centuries. This article will compare the regionalization in Turkey and in France in education. This study will compare and explain the similarities and differences between the application of "Provincial Ministry" in Turkey from 1926 to 1931 and the system of "Academy" in France from 1808 to nowadays.
COMPARISON BETWEEN THE APPLICATIONS OF PROVINCIAL MINISTRY IN TURKEY AND THE ACADEMIES IN FRANCE