İmar hakkı aktarımı (transferi) - Ünsal, Ali Furkan (My University, 2016)
İMAR HAKKI AKTARIMI (TRANSFERİ) İmar Hakkı Transferi(İHT), taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkına kamu yararı amacıyla sınırlama getirilmesi nedeniyle taşınmaz üzerindeki imar hakkının başka bir alana transfer edilmesidir. İHT kavramının bir yandan imar hakkı kavramıyla diğer yandan ise mülkiyet hakkı kavramıyla doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Bu uygulamanın asıl olarak iki ana tarafı mevcuttur. Bir tarafta mülkiyet hakkı sınırlanan malik, diğer tarafta ise kamu yararı amacıyla mülkiyet hakkını sınırlayan ve imar hakkını başka alana transfer eden idare bulunmaktadır. Ayrıca, İHT sertifikası alıp satarak piyasada aktif rol oynayan yatırımcılar (müteahhitler) da İHT sisteminin bir parçasıdır. İHT sisteminin çıkış amacı doğal, tarihi ya da kültürel nitelikleri olan özel bir değere sahip alanların ya da yapıların korunmasıdır. İHT sistemi, ilk olarak yirminci yüzyılın başlarından itibaren ABD’de kullanılmaya başlanmıştır. Yirminci yüzyılın ortalarından itibaren Avrupa’da ve Asya’da birçok ülkede kabul edilmiştir. Ülkemizde ise ilk olarak 2004 yılında İHT sistemi mevzuatımıza girmiştir. Daha sonra bazı kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve yönetmeliklerin içerisinde İHT kavramı ve İHT sistemi sınırlı da olsa yer almıştır. Özellikle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu içerisinde İHT sistemine ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Son yıllarda ise belediye meclis kararları içerisinde İHT sistemine sıkça başvurulmaktadır. Ancak, ülkemizde birçok nedenden dolayı şimdiye kadar İHT uygulamaları sınırlı sayıda kalmıştır.

TRANSFER OF DEVELOPMENT RIGHTS TDR is the transfer of development to another area due to the imposition of restriction to the right of property on premises and fixed property for public welfare. The notion of TDR has a direct relationship with development right as well as the right of property.This application holds mainly two sides.On one side is the proprietor whose right is restricted, and on the other side is the regime that restricts the right of property and transfers development right to another area due to public welfare.Besides, those investors (entrepreneurs) who play an active role on the market by buying and selling TDR certificates are a part of TDR system.The purpose for the development of TDR system is the protection and conservation of areas and structures with exclusive value that have natural, historical or cultural qualities.TDR system has initially started being used since the beginning of the 20th century in the USA.It has been accepted in many countries in Europe and Asia since the middle of 20th century.In our country, TDR system firstly took its place in the regulations in 2004. Later on, TDR notion and TDR system appeared in laws, decree laws and regulations though limited.Particularly, in the Code of Protection of Cultural and Natural Properties law numbered 2683, TDR system is covered in detail. Recently, TDR system has been applied plenty of times in town municipality council decisions. However, TDR system applications have been in limited numbers in Turkey due to a number of reasons.
Keywords: Kamu hukuku; Türkiye