Donald Trump dönemi İsrail politikasında Hristiyan siyonistlerin etkisi - Mandacı, Yasin (My University, 2023)
ABD-İsrail ilişkileri söz konusu olduğunda sıklıkla Evanjelist inancın ve grupların bu ilişkilerdeki etkisi dile getirilmekte ve ABD’nin İsrail’e olan güçlü desteğinin arkasında Evanjelizm olduğu vurgulanmaktadır. Cumhuriyetçi Parti içerisinde önemli bir blok olarak nitelendirilen bu grupların Donald Trump döneminde ise güçlerinin zirveye ulaştığı ve dış politika yapım sürecinde var oldukları iddia edilmiştir. Ancak bu çalışma Evanjelist grupların çok geniş olduğu tespitini yaparak alt bir grup olan Hristiyan Siyonistlerin bir baskı grubu olarak nitelendirilebileceğinden hareketle bu grubun etkisini kendisine konu edinmiştir. Çalışmanın temel iddiası Donald Trump dönemi İsrail politikasında, bu grupla yönetim arasında güçlü bir etkileşim olmasına rağmen bu grubun İsrail siyasetini yönlendirme gücünden bahsetmenin mümkün olmadığıdır. Hristiyan Siyonistlerin iç politika da bile etkinlikleri yok denecek kadar azdır. Hristiyan Siyonistlerin İsrail konusunda kendileri dışında alınan her kararı, kendilerinin baskısı sonucu alındığını iddia etmeleri ve bu açıdan gerçekleştirilen her eylemi de dini açıdan meşrulaştırma becerileri İsrail siyasetinde etkileri varmış gibi bir algı yaratmaktadır. ABD yönetimleri ile İsrail’e destek konusunda hem fikir olmaları da bu algıyı güçlendirmektedir.

When it comes to the US-Israel relations, the influence of evangelical beliefs and groups in these relations is often mentioned and it is emphasized that evangelicalism is behind the strong US support for Israel. It has been claimed that these groups, which are characterized as an important bloc within the Republican Party, have reached the peak of their power under Donald Trump and that they are present in the foreign policy-making process. However, this study, by determining that evangelical groups are very large, has taken the influence of this group as its subject matter, based on the fact that Christian Zionists, a sub-group, can be characterized as a pressure group. The main claim of the study is that although there is a strong interaction between this group and the administration in the Donald Trump era, it is not possible to talk about the power of this group to direct Israeli politics. Even in domestic politics, Christian Zionists have almost no influence. The fact that Christian Zionists claim that every decision taken outside of them regarding Israel was taken as a result of their pressure and their ability to legitimize every action taken in this respect from a religious perspective creates the perception that they have influence in Israeli politics. The fact that they agree with the US administrations on their support for Israel strengthens this perception.
The influence of Christian sionists on Israeli policy in the Donald Trump era
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; Arab-Israeli conflict; Arap-İsrail çatışması; Christian Zionism; Cumhuriyetçi Parti Donald Trump; Dış ilişkiler; Donald Trump; Evangelism; Evanjelizm Hristiyan Siyonizm; Foreign relations; Israel; İsrail; Jewish-Arab relations; Middle East; Orta Doğu; Politics and government; Republican Party; Siyaset ve yönetim; Trump, Donald, 1946-; United States; Yahudi-Arap ilişkileri