Aile sağlığı merkezine kayıtlı gebelerde sosyodemografik özelliklerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi - UZUNER, ARZU (My University, 2022)
Giriş: Gebelik; fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok değişikliğin yaşandığı, üreme çağındaki kadınların hayatınınönemli evrelerinden biridir. Bu dönemde benimsenen yaşam tarzının çocuk, anne ve hatta bütün ailenin sağlık veyaşam kalitesine uzun erimli etkisi olduğunu düşünülmektedir. Organların, sistemlerin oluştuğu, büyümenin vegelişimin hızlı olduğu fetal dönem, genetik ve çevresel pek çok faktörden etkilenir. Annenin yaşam biçimi, eğitimi,sosyal ve ekonomik durumu, beden ve ruh sağlığı çocuğun ileriki dönemde sağlığını ve hastalıklara yatkınlığını önemliölçüde etkileyen faktörlerdendir. Çalışmalar, gebelik sırasında yaşanan psikolojik sorunların, stresin ve yüksek kaygınınanne ve fetüs sağlığını olumsuz bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Gebelerin kendilerine ve embriyoya zararverebilecek sorunlardan korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi gerekmektedir.Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının (SYBD), kadınların tüm yaşam dönemlerinde sağlığın korunup geliştirilmesinde yerive önemi çok büyüktür. Anne ve yenidoğan mortalite ve morbidite oranlarını azaltma, sağlıklı bir doğum yapma veannenin gerek fiziksel gerekse ruhsal sağlığı açısından SYBD’nin geliştirilmesi önemlidir.Toplumun verisini doğrudan yansıtmak üzere birinci basamak sağlık merkezlerine kayıtlı nüfuslarda yapılacakaraştırmalara gereksinim vardır.Amaç: Aile sağlığı merkezine kayıtlı gebelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ve bu davranışları etkileyensosyodemografik özelliklerin belirlenmesidir.Yöntem: Araştırmamız analitik ve kesitsel bir araştırmadır. Örneklemimiz Tuzla Aydınlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezineve İstanbul Sultanbeyli Jandarma Üsteğmen Rahim Çelik Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı gebelerden (gönüllü ve dahil olmakriterlerini karşılayan) oluşmaktadır. Gebelere gönüllü olur formu, Sosyodemografik özellikleri gösteren Öz yönetimölçeği, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II (SYBDÖ-II) uygulanacaktır. Veri analizi SPSS programı kullanılarakyapılıcaktır.Bulgular: Veriler toplanma aşamasında olup toplantı gününe kadar elde edilen veriler sunuma eklenicektir.Sonuç: Araştırma etik krulu onaylanmış bir çalışmadır. Veriler ışığında gebelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının vebu davranışları etkileyen sosyodemografik özelliklerin belirlenmesi hedeflenmektedir
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Dahili Tıp Bilimleri; Aile Hekimliği; Medicine; Health Sciences; Internal Medicine Sciences; Family Medicine; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; SAĞLIK BAKIM BİLİMLERİ VE HİZMETLERİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; HEALTH CARE SCIENCES & SERVICES; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Sağlık Politikaları; Aile Sağlığı; Sağlık Bilgi Yönetimi; Temel Bilgi ve Beceriler; Liderlik ve Yönetim; Gözden Geçirme ve Sınav Hazırlığı; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Tıbbi Sekreterlik ve Transkripsiyon; Tıbbi Terminoloji; Dahiliye; Değerlendirme ve Teşhis; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Toplum Sağlığı ve Evde Bakım; Bakım Planlaması; Sağlık Meslekleri (çeşitli); Health Policy; Family Practice; Health Information Management; Fundamentals and Skills; Leadership and Management; Review and Exam Preparation; General Health Professions; Pathophysiology; Medical Assisting and Transcription; Medical Terminology; Internal Medicine; Assessment and Diagnosis; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Community and Home Care; Care Planning; Health Professions (miscellaneous)