Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerin’nin Türk turizmindeki yeri - Dağoğlu, Cemile (My University, 2005)
Turizm, günümüzde döviz girdisini arttırıcı ve istihdam saglayıcı özelligi ile ulusal ekonomiye katkıda bulunan, uluslararası kültürel ve toplumsal iletisimi saglayıcı ve bütünlestirici etkisi ile de dünya barısının korunmasında büyük payı olan bir sektördür. Zaman zaman yasanan duraksamalara ragmen dünya turizmin gelismesi, hemen her zaman dünya ticaret hacminden daha hızlı bir artıs göstermistir. Mısır ve BAE’nin Türk turizmindeki yerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalısmada; Türkiye’de Turizmin durumu ve ekonomik etkileri incelenmis, Türkiye’nin uluslararası turizm içindeki payı irdelenmistir. MAC ve BAE hakkında genel ve ekonomik bilgiler verilmis, Mısır ve BAE turizmi ve Türk turizmindeki yeri incelenmistir. Ayrıca, üç ülkenin turizm bakımından karsılastırması da yapılmıs, sonuç bölümünde ise, analiz bulguları degerlendirilmistir. BAE’ndeki ekonomik ve politik istikrar ve vergisiz alısveris turistleri BAE’ne çekmektedir. Mısır bulundugu bölgenin konumu dolayısıyla terör saldırılarına ugramakta ve can güvenligi kaygısından dolayı gelen turist sayısında düsme olmaktadır. Türkiye’de; 1960’lara kadar yeni yeni gelismeye baslayan turizm için, 1980 yılı bir dönüm noktasıdır. 1980 yılından sonra, Türk turizminde büyük gelismeler yasanmıstır. Öte yandan Mısır ve BAE’nin Türk turizmindeki payı oldukça düsüktür Dünyadaki ekonomik kriz, Çernobil kazası, Sars vb. hastalıklar ve terör saldırıları gibi her türlü durumdan etkilenen Türk turizminde daha etkin politikalar izlenmelidir. Tourism is today a sector which contributes to the national economy by its feature in increasing foreign currency income and employment contribution and also having great share in prevention of world peace by its complementary effect in providing international cultural and social communication. In spite of the recessions experienced from time to time in the sector, the improvement in world tourism has been more rapid than the improvement of the volume of world trade. In this study which has been aimed to figure out the share of EGYPT and UAE in Turkish tourism, the situation of the tourism in Turkey and its economic effects besides Turkey’s rate of share in international tourism has been examined. Furthermore three countries has been compared from the point of view of tourism whose analytic findings has been stated in the conclusion chapter herein this study. The economic and politic stability and non tax trade opportunity has drawn the tourists to UAE. Due to its strategic location, EGYPT has been attacked by terror groups that resulted in decline of tourism incomes of the country because of the life security concerns. 1980 is a turning point for Turkey regarding the gradual development in tourism since 1960s . From 1980 on, great improvements have been experienced in Turkey’s tourism sector. On the other hand, the rate of share of EGYPT and UAE in Turkish tourism is very low. More effective politics have to be followed in Turkish Tourism which had been influenced from every type of events like world economic crisis, Chernobyl nuclear accident SARS epidemic , terror attacks etc.
Keywords: Birleşik Arap Emirlikleri_Turizm; Mısır_Turizm; Türkiye_Turizm