Yüksek şiddetli interval antrenmanın post-menopoz ve pre-menopoz kadınlarda fiziksel uygunluğa etkisi - Duran, Pelin (My University, 2021)
Amaç: Sedanter pre-menopoz ve post-menopoz kadınların uyguladıkları yüksek şiddetli interval antrenman programının vücut kompozisyonları ve fiziksel uygunluklarına etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya gönüllü 10 pre-menopoz (yaş: 46,30±1,83 yıl; boy: 158,40±4,62 cm; vücut ağırlığı: 72,40±10,27 kg) ve 10 post-menopoz (yaş: 58±3,12 yıl; boy: 157,30±6,58 cm; vücut ağırlığı: 73,0±9,89 kg) toplam 20 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. HİİT programının embert protokolü 6 haftalık süreyle, haftada 2 gün toplamda 12 antrenman olmak üzere uygulanmıştır. Her iki gruba; vücut kompozisyonu ölçüm testi, yarı çömelme testi (half squat testi), beş tekrarlı otur kalk testi, otur-eriş esneklik testi (back saver sit and reach test), flamingo statik denge testi, cooper testi (12 dakikalık koş-yürü testi) uygulanmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Gruplar arası yapılan analizlere göre antrenman periyodu sonunda katılımcıların vücut kompozisyonlarında ve fiziksel uygunluklarında gelişim belirlenmiştir. Pre-menopoz ve post-menopoz ön test ve son test gelişimleri anlamlıdır (p<0,05). cut komposizyonu, fiziksel uygunluk, hiit, premenopoz, postmenopoz

Purpose: The study was conducted to examine the effects of sedentary pre-menopausal and post-menopausal women on body composition and physical fitness with a high-intensity interval training program. Material and Method: 10 pre-menopausal (age: 46.30±1.83 years; height: 158.40±4.62 cm; body weight: 72.40±10.27 kg) and 10 post-menopausal (age: 58 years) volunteered for the study A total of 20 healthy women (58±3.12 years; height: 157.30±6.58 cm; body weight: 73.0±9.89 kg) were included. The embert protocol of the HIIT program was applied for 6 weeks, 2 days a week, for a total of 12 training sessions. Both groups; body composition measurement test, half squat test (half squat test), sit and stand test with five repetitions, sit-reach flexibility test (back saver sit and reach test), flamingo static balance test, cooper test (12-minute run-walk test) were applied. Findings and conclusions: According to the analyzes made between the groups, positive improvement was achieved in the body compositions and physical fitness of the participants at the end of the training period. When the intra-group pre-test and post-test results were compared, it was revealed that the improvement was significant in both groups (p<0.05). Body composition, physical fitness, hiit, premenopause, postmenopause
Keywords: Egzersiz; Exercise; fiziksel uygunluk; Fizyolojik yönleri; hiit; Kas-iskelet sistemi; Menopause; Menopoz; Menopoz sonrası; Musculoskeletal system; physical fitness; Physiological aspects; Postmenopause; postmenopoz Body composition; premenopause; premenopoz; Spor; Sports; Vücut komposizyonu