Tefsir literatüründe isimlendirme ve sebeb-i tesmiye - Akkiraz, Fatma Nur (My University, 2023)
Bu çalışmada tefsir literatüründe ortaya çıkmış eserler üzerine isim araştırması yapılmakta ve özelde sebeb-i tesmiye yani isimlendirme sebepleri konu edilmektedir. Çalışmada tefsir eserlerine isim vermenin tarihi, genel özellikleri, isimlere etki eden faktörler, şekil ve üslup özellikleri, isim-müsemmâ uyumu gibi başlıklar tefsir tarihinden örnekler ile incelenmektedir. Bu minvalde konu öncelikle kavramsal ve tarihi arka planı ölçeğinde ele alınarak, konunun tefsir tarihi ve literatüründeki yerine temas edilmektedir. Ardından tefsir isimlerinin genel özelliklerine geçilerek problematik yönüne, tesmiye sebepleri ve türleri ile müsemmâ ilişkisine dair ayrıntılı bilgi verilmektedir. Ayrıca çalışmanın sonunda geçmişten günümüze tefsir tarihi içerisinde isimlerin gelişimi örnek eserler üzerinden gösterilmekte, günümüzde tefsir sahibi müfessirlerin isimlendirme süreçlerine dair yapılan röportajlar ile konu zenginleştirilmektedir.

In this study, a name research was realized on the works that emerged in the tafsir literature and the reasons for naming were specifically analyzed. In the study, the history of the naming of tafsir works, general characteristics, factors affecting the names, form and style features, and the harmony of ism-musamma are studied with examples from the history of tafsir. In this respect, the subject is first discussed in terms of its conceptual and historical background, and its place in the history and literature of tafsir is mentioned. Then, the general characteristics of the names of tafsir are discussed and detailed information is given about the problematic aspect, the reasons and types of naming, and the relationship between musemma. In addition, at the end of the study, the development of names in the history of tafsir from past to present is shown through exemplary works, and the subject is enriched with interviews on the naming processes of today's exegetes.
Naming in the literature of tafsir and its main reasons
Keywords: Hermeneutics; İsim; İsimlendirme; Kur’an-ı Kerim; Name; Naming; Qur’an; Sebeb-i Tesmiye Literature of Tafsir; Tefsir Literatürü; Tefsirler; The reason of naming