6360 sayılı kanunun mahalleye dönüşen köylerde muhtarlığa etkisi (Muğla deneyimi) - Koç, Mesut (My University, 2018)
2012 yılında çıkarılan 6360 Sayılı Kanun ile birlikte yerel yönetimlerin yapısında büyük değişiklikler yapılmıştır. Büyükşehir belediyelerinin hizmet alanı il sınırlarına genişletilmiş, beldeler ve köyler mahalleye dönüştürülmüştür. İl Özel İdareleri kaldırılmış ve Yatırımları İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları kurulmuştur. Bu değişikliklerle birlikte; katılım başta olmak üzere yerel hizmetlerin sunulmasında etkinlik ve verimlilik ve bunlara bağlı olarak yerelleşme-merkezileşme tartışmaları hız kazanmıştır. 16 büyükşehir belediyesine 14 büyükşehir belediyesinin daha eklenmesiyle ülke nüfusunun yaklaşık %92’sinin belediye sınırları içinde yaşar hale gelmesi bu tartışmaların artarak devam etmesinde etkili olmuştur.6360 Sayılı Kanun öncesi, köy muhtarlığı ve il özel idareleri vasıtasıyla hizmet alan yerler 2014 yılı Nisan ayından itibaren ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi ile tanışmış ve yerel hizmetler açısından birçok yeni durum ortaya çıkmıştır. Köy muhtarlıkları “icracı” konumdan “aracı” mahalle muhtarlıklarına dönüşmüştür. Üç yıllık süre sonunda, bu dönüşümün en önemli tanıkları, doğal olarak, değişlik öncesi köy muhtarı olup halen bu göreve devam eden mahalle muhtarlarıdır.Bu çalışmada amaç; 6360 Sayılı Kanunun mahalleye dönüşen köylerde muhtarlığa etkisini katılım, etkinlik verimlilik ve merkezileşme yerelleşme bağlamında ortaya koyarak yönetim kültürümüzde müstesna bir yere sahip mahalle muhtarlığına ilişkin yeni öneriler geliştirerek karar vericilere katkı sunmaktır.

With the issue of Law No. 6360, major changes have been made in the structure of local administrations. Service area of metropolitan municipalities expanded to provincial boundaries, towns and villages have been transformed into neighborhoods. The special provincial administrations are replaced with “The Investment Monitoring and Coordination Directorates”. Along with these changes, efficiency, productivity, and the localization-centralization discussions have accelerated in providing local services, especially participation. With the addition of 14 new metropolitan municipalities, the approximately 92% of the population of the country began to live in the municipal boundaries, increased these discussions.The villages, before Law No. 6360, were being served by mukhtarships and special provincial administrations, began to get services from two new municipalities; district municipality and the metropolitan municipality, which led to many new changes. The village mukhtars who were in the executive position before in providing local services and solving problems have become intermediaries. After 3 years’ experience, the mukhtars who were mukhtars before 2014 Local Elections and after are the important witnesses of this transformation period. In this study, it is aimed to contribute to lawmakers by making new suggestions on neighborhood mukhtarships, which has a special place in our administration culture, after the research on the impact of the Law no: 6360 in the neighborhoods, which transformed from villages, in the context of participation, efficiency, productivity and centralization-decentralization.
Keywords: 6360 Sayılı Kanun; Belediye yönetimi; Centralization; Decentralization; Efficiency; Etkinlik Verimlilik; Katılım; Law and legislation; Local government; Merkezileşme; Muhtarlık; Mukhtarship; Municipal government; Participation; Reform; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama; Yerel yönetim; Yerelleşme Law number 6360