Duygusal istismarın 12-14 yaş arası ergenlerin benlik saygılarına etkisi - Becer, Esma (My University, 2004)
Bu araştırma, 12 - 1 4 yaş grubu ergenlerde algılanan duygusal istismar ile ergenlerin benlik saygısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2002- 2003 eğitim - öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeline göre yapılan araştırmanın evrenini İstanbul İli sınırları içinde bulunan devlet okullarının ilköğretim ikinci kademesinde öğrenim görmekte olan 12-14 yaş grubundaki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, random olarak seçilen Şenlikköy ilköğretim okulu , Siyavuşpaşa ilköğretim okulunda öğrenim gören 12- 14 yaş grubundaki 300 (136 kız, 164 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aşamasında öğrencilerin duygusal istismar algılamalarını belirlemek amacı ile Yetişkin Genç İlişkilerinde Duygusal Ezim Ölçeği (YGİDEÖ ) Anne-Baba Formu ve Öğretmen Formu ve Benlik saygısını ölçmek için Pıers - Harrıs Çocuklar İçin

Kavramı Ölçeği olmak üzere iki ölçekten yararlanılmıştır. Ayrıca, kişisel bilgilerin toplanması için öğrencilerden Kişisel Bilgi Çizelgesi (KBÇ)'ni doldurmaları istenmiştir.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Gelişim psikolojisi; Genç yetişkin psikolojisi; Psikoloji