Şirket derecelendirmesi ve bir endüstri işletmesinde uygulama örneği - Meydan, Cebrail (My University, 2009)
rket Derecelendirmesi, Analitik Ağ Süreci ÖZET ŞİRKET DERECELENDİRMESİ VE BİR ENDÜSTRİ İŞLETMESİNDE UYGULAMA ÖRNEĞİ Derecelendirme; bir kuruluşun veya ekonomik birimin finansal yükümlülüklerini zamanında yerine getirip getiremeyeceğini ölçmekte kullanılan bir araç olup; özellikle yatırımcıya yatırımla ilgili riskleri karşılaştırmasına olanak sağlamakta ve karar almasını kolaylaştırmaktadır. Son dönemde, dünya finans piyasalarındaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde yaşanan gelişmeler, derecelendirmenin şirketler açısından önemini artırmıştır. Bu gelişmeler bağlamında bu çalışmanın amacı; derecelendirme kuruluşlarının şirket derecelendirme yaklaşımlarından (metodolojilerinden) yararlanmak suretiyle, vermiş oldukları derecelerin önceden tahmin edilebilirliğine ilişkin olarak bir endüstri işletmesinde uygulama yapmaktır. Bu amaçla, gıda ve içecek sanayinde faaliyet gösteren bir endüstri işletmesinde derecelendirmeye ilişkin bir uygulama yapılmıştır. Uygulama da kullanılan kriterlerin ağırlıklarının belirlenmesinde Analitik Ağ Süreci (AAS) kullanılmıştır. Corporate Rating, Analytic Network Process

CORPORATE RATING AND APPLICATION IN AN INDUSTRIAL ENTERPRISE Rating is an instrument for measuring the capability of meeting the financial liabilities of an institution or an economic unit and it also provides the investor to compare the risks related with investment and therefore, enables the decision making process. In the recent period, in line with the developments on global financial markets, also in Turkey, rating has gained an importance. Moving from this context, the aim of this study is a case study in an industrial institution related with the prognostication of rating agencies’ ratings by using agencies’ corporate rating approaches (methodologies). In this context, a case study has been carried out in an industrial institution having operations in food and beverage sector. In order to define the weight of criteria used in the case study, Analytic Network Process (ANP) has been used
Keywords: Muhasebe; Şirket Derecelendirme