İsviçre ve Almanya’da yaşayan Makedonyalı Arnavutlar örneğinde göç olgusu, psikososyal faktörler ve dindarlık üzerine bir araştırma - Shaqiri, Ensar (My University, 2025)
Göç, insanlıkla yaşıt bir fenomendir. Göç, ister daha iyi yaşam koşulları talebi gibi kişisel, ister savaşların veya doğal afetlerin neden olduğu zorunluluk gibi kolektif olsun, farklı faktörlerden kaynaklanmaktadır. İnsanların hayatında kaçınılmaz bir olgu olan göç, siyasi, ekonomik ve diğer birçok alanda oldukça tartışmalı bir konudur. Göç, hem göç edenler hem de geride kalanlar için pekçok etkide bulunmakta özellikle psikolojik, sosyolojik, ekonomik, kültürel ve dini konularda birçok değişimler içermektedir. Bu araştırmada, dinin bireyin hayatında merkezi bir öneme sahip olduğu olgusundan hareketle, İsviçre ve Almanya’ya göç eden Kuzey Makedonyalı Arnavutların göçe dair algılarının, psiko-sosyal ve dini konulardaki görüş ve düşüncelerinin, değişim ve dönüşümlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak göç olgusu, psiko-sosyal faktörler ve göçmenlerin din ve dindarlık durumları incelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, göç tecrübesinin, bu tecrübeyi yaşayan bireylerin göçe dair algı ve göç süreçlerini, göçle birlikte ortaya çıkan bireysel ve sosyal problemleri algılama ve bu problemlerle ilgili tutum ve davranış geliştirme ve çözüm süreçlerini, dini yaşantılarını ve sahip oldukları dini inanç, değer ve davranışlarını etkileyen bir deneyim olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, gurbetçilerin gerek demografik özelliklerinin ve gerekse öznel dini tecrübe ve davranışlarının, göç algı ve süreçlerinde ve bireysel ve toplumsal problemlere ilişkin tutum ve davranışlarda belirleyici etkilerde bulunduğu anlaşılmıştır. Dinin, göç ve göç edilen toplumda karşılaşılan psiko-sosyal problemlerle yüzleşme sürecinde gurbetçilerin tutum ve davranışlarını yönlendirme ve problem çözme konusunda olumlu etkilere sahip bir olgu olarak işlevde bulunduğu tespit edilmiştir.

Migration is a phenomenon as old as humanity. Migration is caused by different factors, whether personal, such as the demand for better living conditions, or collective, such as the necessity caused by wars or natural disasters. As an inevitable phenomenon in people`s lives, migration is a highly controversial issue in policital, economic and many other fields. Migration has many effects on both those who migrate and those left behind, and it involves many changes, especially in psychological, sociological, economic, cultural and religious issues. In this research, based on the fact that religion has a central importance in the life of the individual, it is aimed to determine the perceptions of North Macedonian Albanians who migrated to Swtizerland and Germany about migration, their views and opinions on psycho-social and religious issues, changes and transformations. In the research, the phenomenon of migration, psycho-social factors, religion and religiosity of immigrants were analyzed by using scientific methods and techniques. According to the findings, it has been concluded that migration experience is an experience that affects the perceptions and migration processes of individuals who experience this experience, the perception of individual and social problems that arise with migration, the development of attitudes and behaviors related to these problems and their solution processes, their religious experiences and the religious beliefs, values and behaviors they have. As a result of analysis, it has been understood that both the demographic characteristics and subjective religious experiences and behaviors of expatriates have determinative effects on their perceptions and processes of migration and their attitudes and behaviors towards individual and social problems. It has been determined that religion functions as a phenomenon that has positive effects on directing the attitudes and behaviors of expatriates and problem solving in the process of migration and confronting psycho-social problems encountered in the society of migration.
A research on immigration, psychosocial factors and religiosity in the sample of Macedonian Albanians living in Switzerland and Germany
Keywords: Albanian Immigrants from North Macedonia; Almanya; Din ve Dindarlık; Dindarlık; Emigration and immigration; Germany; Göç olgusu; Göç ve göçmenlik; İsviçre; İsviçre ve Almanya; Kuzey Makedonyalı Arnavut Göçmenler; Migration phenomenon; Piety; Psiko-sosyal Faktörler; Psycho-social Factors; Religion and Religiosity; Social aspects; Sosyolojik yönleri; Switzerland; Switzerland and Germany