Seçim kampanyalarında nefret söylemi : 2014 yılı parti liderlerinin açık hava konuşmaları - Sönmez, Gülüzar (My University, 2015)
Nefret söylemi,Dünya’da ve ülkemizde kimlik bilinci, kimliksel ayrışmayla paralel olarak ortaya çıkan ve son yıllarda belirgin olarak suç teşkil eden bulaşıcı bir fiildir. Bir kişi ya da grubu hedef alarak dile getirilen nefret söylemi, söz konusu kişi ya da gruba karşı önyargı oluşmasına, hedefin düşmanlaştırılmasına ve nefretin büyümesine sebep olmaktadır. Çalışmanın ana konusunu oluşturan nefret söylemi, toplumun düzeni açısından yaralayıcı ve zedeleyici bir unsurdur. Nefret söylemi (Özulu, 2014) neden olduğu toplumsal huzursuzluk, ayrımcılık, ötekileştirme, düşmanlaştırma ya da nefret suçları sebepleri ile günümüzün tartışılması gereken önemli kavramlarındandır. Yapılan çalışmada Türkiye'nin aktif siyasetinde belirleyici rolü olan kişilerinden, siyasi çalışmalarında kullandıkları söylemlerinde nefret diline ne kadar yer verdikleri belirlenmeye çalışılmış özellikle 2014 yerel seçimlerinde, seçim kampanyalarının bir ayağı olan açık hava konuşmalarında bu söyleme ne kadar başvurdukları incelenmiştir. Anahtar Kelime: Nefret Söylemi, Seçim Kampanyaları, Söylem, Önyargı, Ayrımcılık, Irkçılık, Milliyetçilik, İfade Özgürlüğü

Hate speech is an infectious and a recent significantly criminal act which emerged in parallel with identity awareness and identical decomposition in the world and in our country. Hate speech targeting a person or group causes a prejudice to occur against this individual or group, hostility against the target and growth of hate. Hate speech which is the main subject of this study is a hurtful and damaging element in terms of social order. Hate speech (Özulu, 2014) is one of the concepts that should be discussed today because of social unrest, discrimination, marginalization, hostility or hate crimes that are caused by it. In this study, it is examined that how often the politicians who have decisive role in Turkey’s policy give place to hate language in the discourse they use. It is analyzed especially in 2014 local elections how often they used this discourse in open-air speech which is a pillar of the election campaigns. Hate Speech, Election Campaigns, Discourse, Prejudice, Discrimination, Racism, Nationalism, Freedom Of Expression
Keywords: Ayrımcılık; Irkçılık; İfade Özgürlüğü; İletişim, Siyasette; Milliyetçilik; Nefret Söylemi; Önyargı; Psikolojik Yönleri; Reklamcılık, Siyasette; Seçim Kampanyaları; Seçim Kampanyası Konuşmaları; Siyasal Pazarlama; Siyasal Reklam; Siyasal Reklamcılık; Söylem; Türkiye; Yönem ve Teknikler