Multiculturalism and immigrant integration in European societies - Genç, Deniz (My University, 2005)
Bu tezin amacı Batı Avrupa'da çokkültürlülüğü araştırmaktır. Çokkültürlülük 1980lerde bir dünya trendi olarak hemen hemen tüm devletleri etkisi altına aldı. Batı Avrupa'da çokkültürlü politikaların hedefleri göçmenler oldu ve çokkültürlülük bir göçmen entegrasyonu modeli olarak geçtiğimiz on yılda akademisyenleri oldukça meşgul etti. Çokkültürlülüğün yanı sıra akademisyenlerin en çok tartıştıkları bir diğer konu postnasyonel bakış açısı oldu. Bazı akademisyenler, dünyanın giderek çokkültürlü, küresel ve ulusaşırı olmasının, ulus-devlet vatandaşlığını anlamsız kıldığını ve yeni bir üyeliğin, postnasyonel üyelik, ortaya çıktığını ileri sürdüler. Postnasyonel üyeliğin ortaya atılması ve çokkültürlü vatandaşlık modeli talepleri dikkatleri göç ve ulus-devlet vatandaşlığı ilişkisine çekti. Bu çalışmanın sonuçları çokkültürlülüğün bir göçmen entegrasyon modeli olarak Batı Avrupa'da gerilediğini göstermektedir. Son yıllarda Batı Avrupa devletleri yeni bir anlayışla entegrasyon fikrine sarılmışlardır. Hemen hemen tüm Batı Avrupa ülkeleri yeni ve eski göçmenleri için entegrasyon programları başlatmışlardır. Öte yandan Batı Avrupa devletlerinin vatandaşlık rejimlerindeki gelişmeler postnasyonel üyeliği savunan akademisyenlerin yanıldıklarını ortaya koydu. Batı Avrupa devletleri 2. ve 3. nesil göçmenleri kapsayabilmek için vatandaşlık rejimlerini liberalleştirme yoluna gittiler. Bu gelişmelerin yanı sıra, Avrupa Birliği de göçmen entegrasyonu alanına girmeye başladı. 1999 Tampere Avrupa Konseyi Zirvesi'nde oluşturulmasına karar verilen Ortak İltica ve Göç Politikası, Avrupa'ya göçün iç ve dinamikleriyle daha iyi baş etmeye çalışmaktadır. Avrupa Birliği göçmenler için yasal düzenlemeler yapmaya devam etmektedir ve üye devletlere entegrasyon çabalarını arttırmaları için çağrı yapmaktadır. This thesis is an attempt to examine multiculturalism in the Western Europe. In the 1980s multiculturalism as a world trend surrounded almost all states. The addressees of multicultural politics have become immigrants in Western Europe and multiculturalism as an immigrant integration model kept academics busy. Besides multiculturalism, postnational perspective has become the other hot topic of immigration studies in the last decade. Some academics have asserted that with the world being increasingly multicultural, global and transnational, citizenship of the nation-states has become insignificant and a new form of membership, namely postnational membership has been born. The assertion of postnational membership along with multicultural citizenship model attracted attention to the relationship of immigration and nation-state citizenship. The findings of this study show that multiculturalism as an immigrant integration model is in decline in Western Europe. In the last few years Western European states have started to focus on a new notion of Integration. Almost all states have started integration programmes for their migrants. On the other hand, developments in the citizenship regimes proved postnationalists wrong. Western European states have tended to liberalize their citizenship regimes to include second and third generation migrants. Besides these developments, European Union has started to enter to the field of migrant integration. Since 1999 Tampere European Council, European Union has a Common Asylum and Migration Policy. European Union has made several legislations about migrants and it calls Member States to step up their efforts in migrant integration.
Keywords: Çokkültürlülük_Avrupa