Suriyeli mülteci kadınların entegrasyonu : Başakşehir örneği - Atıcı, Hilal (My University, 2021)
ÖZETSURİYELİ MÜLTECİ KADINLARIN ENTEGRASYONU: BAŞAKŞEHİR ÖRNEĞİArap Baharı 18 Aralık 2010 tarihinde Tunus’ta protestolar ile başlamış, domino etkisi göstererek hem Kuzey Afrika’ya hem de Orta Doğu’ya yayılmıştır. Mısır’da 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek’in, Libya’da 42 yıllık diktatör Muammer Kaddafi’nin devrilmesiyle sonuçlanmıştır. Suriye’de ise yapılan protestolara ve halkın demokrasi taleplerine Beşar Esed yönetiminin şiddetli bir şekilde karşılık vermesi üzerine iç savaş başlamıştır. Suriye’de devam iç savaşta şu ana kadar yarım milyon kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 3 buçuk milyonu Türkiye’de olmak üzere 13 milyondan fazla Suriyeli ülkelerini terk ederek mülteci durumuna düşmüştür. Mültecilik barınma, iş bulma, sağlık, eğitim, kültürel farklılıklar, dil, gelenek ve görenekler gibi birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda ekonomik ve kültürel açıdan hem elit hem de varoş bir kesimi kapsaması nedeniyle Başakşehir ilçesi model olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında göç olgusu, göç çeşitleri ve göç politikaları açıklanmış, mültecilik olgusu ve mültecilik tarihi alt başlıkları ile araştırmanın teorik çerçevesi çizilmiştir. Araştırmanın hedefleri doğrultusunda 20 Suriyeli ve 14 yerli olmak üzere 34 kadın ile mülakatlar gerçekleştirilmiş ve Suriyeli mülteci kadınların sosyal uyum düzeyleri incelenmiştir.İÇİNDEKİLERSayfa No:ÖZETiiABSTRACTiiiİÇİNDEKİLERvTABLO LİSTESİviiiŞEKİL LİSTESİixKISALTMALARxGİRİŞ11. Araştırmanın Konusu, Amacı ve Varsayımları42. Araştırmanın Yöntemi63. Kapsam ve Sınırlılıklar10BİRİNCİ BÖLÜM1.KAVRAMSAL OLARAK GÖÇ VE GÖÇMEN POLİTİKALARI121.1.Göç Çeşitleri131.2.Göç Kuramları (Teorileri)171.2.1. Ravenstein’ın Göç Yasaları181.2.2. William Petersen’in Genel Göç Tipolojisi211.2.3. Lee’nin İtme-Çekme Faktörleri Teorisi241.2.4. Massey ve Arkadaşlarının Uluslararası Göç Teorileri261.2.5. Göç Sistemleri Kuramı271.2.6. Merkez-Çevre (Dünya Sistemi) Kuramı281.2.7. Ağ (Network ) Teorisi291.2.8. Neo-klasik Ekonominin Makro Kuramı311.3.Göç Sosyolojisi341.4.Göç ve Kadın381.5. Göçmenlikle İlgili Kavramsal Tanımlamalar421.5.1. Mülteci, Sığınmacı, Şartlı Mülteci, Muhacir ve Göçmen Kavramları421.5.2. Göç Alanında Çalışan Kurum ve Kuruluşlar451.6.Göçmen Politikaları48İKİNCİ BÖLÜM2.TÜRKİYE’DE GÖÇMEN, MÜLTECİ VE ÖTEKİ ALGISI612.1.Türkiye’de Göç: Türkiye’den Gidenler, Türkiye’ye Gelenler612.1.1.Ermeni Tehciri652.1.2.Nüfus Mübadelesi672.2.Türkiye’deki Mültecilerin Tarihsel Süreci692.3.Türkiye’deki Mültecilerin Hukuki Durumu752.4 Suriyeli Mülteci Krizi ve Türkiye’deki Suriyeliler772.4.1.Arap Baharı ve Mülteci Krizi772.4.2. Türkiye’de Suriyeli Mülteciler842.4.2.1. Açık Kapı Politikası (Open Door Policy)852.4.2.2. Suriyelilerin Türkiye’ye Geliş Nedenleri892.4.2.3.Türkiye’deki Suriyeliler İle İlgili Veriler912.4.3. Suriyelilerin Hukuki Durumu962.5. Türkiye’de Suriyeli Mültecilere Yönelik Tutum ve Algılar992.5.1. Ekonomi Kaynaklı Sorunlar1002.5.2. Güvenlik Kaynaklı Sorunlar1012.5.3. Kültürel Farklılıklardan Kaynaklanan Sorunlar1042.5.4. Temel Hizmetlere Erişim Kaynaklı Sorunlar1052.6. Suriyeli Mültecilerin Uyum ve Kabul Süreci107ÜÇÜNCÜ BÖLÜM3. ÖTEKİ ve MÜLTECİ BAĞLAMINDA GÖÇMEN DENEYİMİ: BAŞAKŞEHİR ÖRNEĞİ1173.1. Alan Çalışması: Başakşehir1173.1.1. Coğrafi Yapı1173.1.2. Tarihi1193.1.3. Demografik Yapı1203.1.4. Ekonomik Yapı ve Gelir Düzeyi1203.1.5. Eğitim1213.2. Başakşehir’e Göçlerin Ekonomik, Siyasi ve Sosyo-Kültürel Etkileri1213.2.1. Ekonomik Etkiler1213.2.2. Siyasi ve Güvenlik Etkileri1233.2.3. SosyoKültürel Etkiler1313.3. Uygulama1323.4. Analiz Sonuçları1343.4.1. Suriyeliler İle İlgili Bulgular1393.4.1.1. Suriye’yi terk etme nedeni1393.4.1.2. Türkiye’ye Giriş Süreci1413.4.1.3. Başakşehir İlçesini Tercih Nedenleri1413.4.1.4. Aidiyet Hissi1443.4.1.5. Kültürel Farklılıklar1473.4.1.6. Suriyelilerin Başakşehir Halkı İle İlişkileri1503.4.1.7. Suriyelilerin Gözünden Başakşehir Halkının Mülteci Algısı1533.4.1.8. Temel Haklar1563.4.1.9. Maddi İmkân ve İmkânsızlıklar1583.4.1.10. Sosyal Hayata Katılım1603.4.1.11. Hayaller, Umutlar ve Gelecekten Beklentiler1623.4.2. Türk Halkının Suriyelilere Yönelik Algıları, Kültürel ve Sosyal Benzerlikleri1643.4.2.1. Suriyeliler İle İlişkiler1653.4.2.2. Olumlu Algılar1673.4.2.3. Olumsuz Algılar1713.4.2.4. Güvenlik, Huzur ve Toplumsal Kabul Açısından Kaygılar1753.4.2.5. Başakşehir’deki Suriyeli Kadınlar ve Uyum177VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇ185EKLER214KAYNAKÇA………………………………………………………………………..…..201

ABSTRACTTHE INTEGRATION OF SYRIAN REFUGEE WOMEN: THE EXAMPLE OF BAŞAKŞEHİRThe Arab Spring started with protests in Tunisia on December 18, 2010, and spread to North Africa and Middle East creating a domino effect. This spread resulted in the overthrow of the 30-year dictatorship of Hosni Mubarak in Egypt and the 40-year dictatorship of Muammar Gaddafi in Libya. Syria experienced a civil war due to Assad government’s violent response to the protests and people’s demand for democracy. In the ongoing civil war in Syria, half a million people died, and more than 13 million Syrians left their country, and they became refugees. Approximately 3.5 million Syrians are now living in Turkey as refugees. Accordingly, migration has brought about many problems such as housing, employment, health, education, cultural differences, language, and traditions. In this sense, this study focuses on Başakşehir district since the profile of Başakşehir residents includes people from both higher and lower classes in terms of economy and culture. In the scope of this study, the phenomenon of migration, the types of migration, and migration policies are explained. The theoretical framework of this research consists of the subfields of the refugee phenomenon and the history of refugees. In line with this research objectives, this research includes interviews conducted with 34 women, 20 Syrians and 14 locals and analyses the social cohesion levels of Syrian refugee women.İÇİNDEKİLERSayfa No:ÖZETiiABSTRACTiiiİÇİNDEKİLERvTABLO LİSTESİviiiŞEKİL LİSTESİixKISALTMALARxGİRİŞ11. Araştırmanın Konusu, Amacı ve Varsayımları42. Araştırmanın Yöntemi63. Kapsam ve Sınırlılıklar10BİRİNCİ BÖLÜM1.KAVRAMSAL OLARAK GÖÇ VE GÖÇMEN POLİTİKALARI121.1.Göç Çeşitleri131.2.Göç Kuramları (Teorileri)171.2.1. Ravenstein’ın Göç Yasaları181.2.2. William Petersen’in Genel Göç Tipolojisi211.2.3. Lee’nin İtme-Çekme Faktörleri Teorisi241.2.4. Massey ve Arkadaşlarının Uluslararası Göç Teorileri261.2.5. Göç Sistemleri Kuramı271.2.6. Merkez-Çevre (Dünya Sistemi) Kuramı281.2.7. Ağ (Network ) Teorisi291.2.8. Neo-klasik Ekonominin Makro Kuramı311.3.Göç Sosyolojisi341.4.Göç ve Kadın381.5. Göçmenlikle İlgili Kavramsal Tanımlamalar421.5.1. Mülteci, Sığınmacı, Şartlı Mülteci, Muhacir ve Göçmen Kavramları421.5.2. Göç Alanında Çalışan Kurum ve Kuruluşlar451.6.Göçmen Politikaları48İKİNCİ BÖLÜM2.TÜRKİYE’DE GÖÇMEN, MÜLTECİ VE ÖTEKİ ALGISI612.1.Türkiye’de Göç: Türkiye’den Gidenler, Türkiye’ye Gelenler612.1.1.Ermeni Tehciri652.1.2.Nüfus Mübadelesi672.2.Türkiye’deki Mültecilerin Tarihsel Süreci692.3.Türkiye’deki Mültecilerin Hukuki Durumu752.4 Suriyeli Mülteci Krizi ve Türkiye’deki Suriyeliler772.4.1.Arap Baharı ve Mülteci Krizi772.4.2. Türkiye’de Suriyeli Mülteciler842.4.2.1. Açık Kapı Politikası (Open Door Policy)852.4.2.2. Suriyelilerin Türkiye’ye Geliş Nedenleri892.4.2.3.Türkiye’deki Suriyeliler İle İlgili Veriler912.4.3. Suriyelilerin Hukuki Durumu962.5. Türkiye’de Suriyeli Mültecilere Yönelik Tutum ve Algılar992.5.1. Ekonomi Kaynaklı Sorunlar1002.5.2. Güvenlik Kaynaklı Sorunlar1012.5.3. Kültürel Farklılıklardan Kaynaklanan Sorunlar1042.5.4. Temel Hizmetlere Erişim Kaynaklı Sorunlar1052.6. Suriyeli Mültecilerin Uyum ve Kabul Süreci107ÜÇÜNCÜ BÖLÜM3. ÖTEKİ ve MÜLTECİ BAĞLAMINDA GÖÇMEN DENEYİMİ: BAŞAKŞEHİR ÖRNEĞİ1173.1. Alan Çalışması: Başakşehir1173.1.1. Coğrafi Yapı1173.1.2. Tarihi1193.1.3. Demografik Yapı1203.1.4. Ekonomik Yapı ve Gelir Düzeyi1203.1.5. Eğitim1213.2. Başakşehir’e Göçlerin Ekonomik, Siyasi ve Sosyo-Kültürel Etkileri1213.2.1. Ekonomik Etkiler1213.2.2. Siyasi ve Güvenlik Etkileri1233.2.3. SosyoKültürel Etkiler1313.3. Uygulama1323.4. Analiz Sonuçları1343.4.1. Suriyeliler İle İlgili Bulgular1393.4.1.1. Suriye’yi terk etme nedeni1393.4.1.2. Türkiye’ye Giriş Süreci1413.4.1.3. Başakşehir İlçesini Tercih Nedenleri1413.4.1.4. Aidiyet Hissi1443.4.1.5. Kültürel Farklılıklar1473.4.1.6. Suriyelilerin Başakşehir Halkı İle İlişkileri1503.4.1.7. Suriyelilerin Gözünden Başakşehir Halkının Mülteci Algısı1533.4.1.8. Temel Haklar1563.4.1.9. Maddi İmkân ve İmkânsızlıklar1583.4.1.10. Sosyal Hayata Katılım1603.4.1.11. Hayaller, Umutlar ve Gelecekten Beklentiler1623.4.2. Türk Halkının Suriyelilere Yönelik Algıları, Kültürel ve Sosyal Benzerlikleri1643.4.2.1. Suriyeliler İle İlişkiler1653.4.2.2. Olumlu Algılar1673.4.2.3. Olumsuz Algılar1713.4.2.4. Güvenlik, Huzur ve Toplumsal Kabul Açısından Kaygılar1753.4.2.5. Başakşehir’deki Suriyeli Kadınlar ve Uyum177VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇ185EKLER214KAYNAKÇA………………………………………………………………………..…..201
Keywords: Başakşehir; Başakşehir Syria; Entegrasyon; Göçmen Kadınlar; Immigrant Women; Integration; Kadınlar; Middle East; Mülteciler, Suriyeli; Mültecilik; Orta Doğu; Refugee; Refugees, Syrian; Sociology; Sosyoloji; Suriye; Women