Perakende alımlarında X, Y ve Z kuşaklarının satın alma lokasyonlarını tercih etme sebeplerinin incelenmesi - Aslan, Mert (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, satın alma lokasyonlarını tercih etme sebeplerini incelemektir. Tüketiciler doğum yıllarına göre X, Y ve Z kuşaklarına ayrılmış ve bu kuşakların satın alma lokasyonlarını tercih sebepleri incelenmiştir. Ayrıca tüketicilerin demografik özelliklerinden cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, gelir durumu ve mesleğine göre lokasyon tercihlerinde farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; literatür taraması ve araştırma bölümüdür. Literatür araştırmasında perakendecilik, tüketiciyi etkileyen faktörler, satın alma davranışını etkileyen faktörler ve kuşaklar kavramı incelenmiştir. Araştırma ise; rastgele seçilen 401 kişiye 3 bölümden oluşan anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçları istatistiksel olarak incelenmiş, bulguları detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Araştırmanın akademik literatüre ve pazarlama dünyasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.GENEL BİLGİLERİİİGENERAL INFORMATIONİVÖZETVABSTRACTVİŞEKİLLER LİSTESİXİTABLO LİSTESİXİİGİRİŞ141.PERAKENDE SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ161.1.Perakendecilik Tanımı161.2.Perakendeciliğin Tarihçesi171.2.1.Dünya’da Perakendecilik181.2.2.Türkiye’de Perakendecilik201.3.Perakendecilikte Pazarlama Karması241.3.1.Ürün241.3.2.Fiyat271.3.3.Tutundurma281.3.4.Dağıtım301.4.Perakendeci Türleri371.4.1.Mağazalı Perakendecilik381.4.1.1.Özellikli Mağazalar381.4.1.2.Bölümlü Mağazalar381.4.1.3.Süpermarketler381.4.1.4.Kolaylık Mağazaları391.4.1.5.İndirimli Mağazalar401.4.1.6.Düşük Fiyatlı Perakendeciler401.4.1.7.Süper Mağazalar411.4.1.8.Katalog Teşhir Mağazaları411.4.2.Mağazasız Perakendeciler411.4.2.1.Doğrudan Satış421.4.2.2.Doğrudan Pazarlama421.4.2.3.Otomatlar431.4.2.4.Satın Alma Servisi431.4.3.Perakende Organizasyonları441.4.3.1.Kurumsal Zincir Mağazalar441.4.3.2.Birleşmiş Zincirler441.4.3.3.Perakendeci Kooperatifi441.4.3.4.Tüketici Kooperatifi441.4.3.5.Franchising441.4.3.6.Merchandising Holdingleri451.4.4.E-Ticaret451.5.Perakendenin Geleceği472.TÜKETİCİ VE TÜKETİCİ DAVRANIŞI KAVRAMLARI502.1.Tüketici Kavramı502.2.Tüketici Davranışı512.3.Tüketici Davranışını Etkileyen Faktörler532.3.1.Kültürel Faktörler542.3.1.1.Kültür542.3.1.2.Alt Kültür542.3.1.3.Sosyal Sınıf552.3.2.Sosyal Faktörler552.3.2.1.Referans Grupları552.3.2.2.Aile562.3.2.3.Roller ve Statüler562.3.3.Psikolojik Faktörler572.3.3.1.Güdülenme582.3.3.2.Algılama602.3.3.3.İnançlar602.3.3.4.Tutumlar612.3.3.5.Öğrenme612.3.4.Kişisel Faktörler622.3.4.1.Meslek622.3.4.2.Ekonomik Durum622.3.4.3.Yaşam Biçimi632.3.4.4.Kişilik632.3.4.5.Yaş632.4.Kuşaklara Göre Tüketici Davranışı662.4.1.Kuşak Kavramı662.4.2.Yıllara Göre Kuşak Türleri662.4.2.1.Sessiz Kuşak682.4.2.2.Bebek Patlaması Kuşağı682.4.2.3.X Kuşağı692.4.2.4.Y Kuşağı702.4.2.5.Z Kuşağı702.5.Satın Alma Davranışı712.5.1.Tüketici Karar Verme Süreci712.5.1.1.Gereksinim Duyulması722.5.1.2.Bilgi Toplama722.5.1.3.Seçeneklerin Karşılaştırılması732.5.1.4.Satın Alma Kararı732.5.1.5.Satın Alma Sonrası Davranış752.5.2.Kuşaklara Göre Satın Alma Davranışı752.6.Tüketiciler Açısından Mağaza Seçim Davranışı762.7.Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler782.8.Satın Almanın Lokasyon Tercihi Üzerindeki Etkisi813.PERAKENDE ALIMLARINDA X, Y VE Z KUŞAKLARININ LOKASYON TERCİH SEBEPLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA863.1.Araştırmanın Amacı ve Kapsamı863.2.Araştırmanın Metodolojisi863.2.1.Araştırmanın Kısıtları863.2.2.Araştırma Örnek Kütlesinin Belirlenmesi893.3.Araştırma Verilerinin Analizi903.3.1.Katılımcıların Demografik Bulguları903.3.2.Katılımcılara Ait Frekans Analizleri933.3.3.Güvenirlik Analizleri963.3.4.Faktör Analizi963.3.5.Araştırma Hipotezlerinin Test Edilmesine Yönelik Fark Analizleri1003.3.5.1.Cinsiyet Grupları Arasındaki Fark Analizleri1003.3.5.2.Eğitim Durumu Fark Analizleri1023.3.5.3.Medeni Durum Fark Analizleri1043.3.5.4.Gelir Durumu Fark Analizi1063.3.5.5.Meslek Grubu Fark Analizi1083.3.5.6.Kuşaklar Arasındaki Fark Analizleri110SONUÇ117KAYNAKÇA122EK-1: ANKET SORULARI129

The purpose of this study is to examine the reasons for choosing purchase locations. Consumers were divided into X, Y and Z generations according to their birth years and the reasons for preferring the purchase locations of these generations were examined. Location was also chosen according to future demographic characteristics, gender, educational background, marital status, income status and occupation.This work takes two parts. these; literature review and research. In the literature researches, retailing, factors in functionality, factors determining purchasing behavior and generations were analyzed. Research; A randomly selected 401 customized 3-part survey site. The results of the survey were examined in detail and their findings were explained in detail. I think you will enable the academic literature and marketing world of the research.
Keywords: Business; İşletme; KuşaklarPerakendecilikLokasyon GenerationsRetailingLocations; Marketing; Pazarlama