Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik Kırılganlıkla Öznel Zindelik Arasındaki İlişkide GenelPsikolojik Sağlığın Aracı Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde psikolojik kırılganlık ile öznel zindelik arasındakiilişkide genel psikolojik sağlığın aracı rolünü incelemektedir. Bu amaç çerçevesinde araştırmadailişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 280’i kadın 73’ü erkek olmaküzere toplam 353 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin yaş ortalamaları 21.57’dir.Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Kırılganlık Ölçeği,Öznel Zindelik Ölçeği ve Genel Sağlık Ölçeği kullanılmıştır. İstatiksel yöntem olarak değişkenlerarası ilişkileri belirlemek için Pearson Korelasyonu hesaplanmıştır. Aracılık rolünü belirlemek içinHiyerarşik Regresyon Analizi ve Sobel Testi’den yararlanılmıştır. Elde edilen bulgularabakıldığında; üniversite öğrencilerinin öznel zindelikleri ile hem psikolojik kırılganlıkları hem degenel sağlıkları arasında negatif ilişkiler olduğu görülmüştür. Ayrıca kurulan modelde, genelpsikolojik sağlığın psikolojik kırılganlıkla öznel zindelik arasında tam aracı rolü olduğubelirlenmiştir.

The aim of the study is to carry out the mediating role of general psychological health in relation between psychological vulnerability and subjective vitality on university students. For this, relational screening method was used. The sample of the study consisted of 353 university students (280 female, 73 male; age mean: 21,57). Personal Information Form, Psychological vulnerability scale, subjective vitality scale and general health scale were applied to gather the data. Pearson correlation method was used as statistical method to identify the relation between variables. And to carry out the mediation role, Hierarchical Regression Analysis and Sobel Test were used. In the light of findings, it was seen that there was negative correlation between psychological vulnerability, subjective vitality and negative general health condition of university students. In addition to the model created, it was found that psychological health had the role of mediator between psychological vulnerability and subjective vitality. Various solutions were put forward by considering the findings.
The Mediating Role of General Psychological Health in Relation between Psychological Vulnerability and Subjective Vitality on University Students