Üniversitelerin kent kültürüne etkileri ve bir uygulama: Yüzüncü Yıl Üniversitesi-Van örneği - Nas, Zekeriya (My University, 2000)
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde, bilginin insanoğlu için artık en büyük politik ve ekonomik güç halini aldığı bilinmektedir. Bilgiyi üreten ve bunu somut ürünlere dönüştüren ülkelerin refah düzeyleri ortadır. Bu ülkeler çoğu kez bu bilgiyi sadece kendi yararlarına kullanmaktadırlar. Bilgiyi başka ülkelerle paylaşma konusunda isteksiz davranmaktadırlar. Paylaşmak yerine satmayı tercih etmeleri, az gelişmiş ülkelere oldukça pahalıya mal olmaktadır. Bu bağlamda, bilgi ve teknoloji üretiminin en büyük kaynağının üniversiteler olduğu söylenebilir. Çünkü üniversiteler toplumların sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik kalkınmasında motor görevi yapan kuruluşlardır. Üniversitelerimiz aslı görevleri olan eğitim-öğretim ile birlikte başta bulundukları yöreler olmak üzere toplumun beklentilerine göre çeşitli alanlarda araştırmalar yapma, bilgi üretme, aktarma ve bunları yayma yükümlülükleri vardır. Üniversiteler; yukarıda belirtilen görevlerini ifa ederken, toplumun her kesiti ile bütünleşerek sahip olduğu birikimi paylaşmakla ve teknolojik ilerlemelerin sanayiye uygulanmasını aktarmasıyla sanayi gelişmektedir. Bu sürecin en önemli etkisi kent kültürünün gelişmesine verdiği katkılardır. Bu durum, üniversitelerin önemini elbette büyütmektedir. Bu kadar büyük bir önemi arz eden üniversitelerimizden bir tanesi de Yüzüncü Yıl Üniversitesidir. Üniversitenin gelişmekte olan Van ilinin kentleşme olgusuna, toplumsal yapısına ne gibi değişiklikler meydana getirdiğini araştırmak bu çalışmanın amacıdır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi bir model, bir örnek kabul edilerek inceleme sonunda elde edilen veriler bilimsel olarak değerlendirilmeye ve üniversitenin Van ve ilçelerine katkıları ortaya konulmaya çalışıldı.
Keywords: Kentleşme_Van (Türkiye); Üniversite ve Yüksekokullar-Van (Türkiye)