The relationship between craniofacial characteristics and oropharyngeal space - Soydaş, İrem (My University, 2009)
Kraniyofasiyal Özellikler ve Orofarengeal Boşluk Arasındaki İlişkinin Sefalometrik Olarak İncelenmesi Farengeal yapının, dentofasiyal ve kraniyofasiyal yapılar ile olan yakın ilişkisinden dolayı, dentofasiyal modelin hava yoluna ait yapıları etkilemesi beklenir. Bu çalışmanın amacı, lateral sefalometrik röntgenler üzerinde ölçülen kraniyofasiyal değişkenleri kullanarak, üst havayolu ve kraniyofasiyal morfoloji arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada, M.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti tedavi olmak için başvurmuş, yaşları 16 ile 19 arasında olan, 250 hastanın (100 erkek ve 150 kız) arşivde bulunan tedavi oncesi lateral sefalometrik röntgenleri kullanılmıştır. Üst havayolu ve kraniyofasiyal morfoloji arasındaki ilişki, lateral sefalometrik röntgenler üzerinde işaretlenen 16 adet kraniyofasiyal değişken kullanılarak araştırılmıştır. Orofarengeal alan ve diğer değerler, dijital olarak AutoCAD R 17.2 yazılımı (AutoDesk Co, 2009, USA) kullanılarak ölçülmüştür. Baş pozisyonunun havayolu üzerinde oluşturduğu etkiyi yok etmek için, ilk olarak; daha önceki çalışmalarda (84, 85) önerildiği şekilde, ölçümü yapılan havayolu parametreleri uygun regresyon katsayıları kullanılarak düzeltilmiş, ikinci olarak ise; Frankfort Horizontal düzlemi ile yer düzlemi arasındaki açının 10°’den daha yüksek olduğu belirlenen röntgenler çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışma bulguları değerlendirildiğinde; orofarengeal havayolu genişliği ve alanının, alt çene uzunluğu ile, nazofarengeal havayolunun ise üst çenenin ön arka düzlem üzerindeki pozisyonu ile pozitif korelasyon gösterdiği görülmüştür. Kraniyofasiyal açının sadece nazofarengeal havayolu ile ilişkide olduğu gözlenmiştir. PAS-UP (posterior farengeal duvar-yumuşak damak) mesafesi 3. servikal vertebra ve hyoid kemiği ile ilşkidedir Yüksek iskeletsel büyüme paternine sahip bireyler, Corrected PAS-UP ve Corrected PAS-TP (posterior farengeal duvar-dil kökü mesafesi) değerleri ile pozitif korelasyon göstermektedir. Kraniyoservikal açı, Kraniyofasiyal morfoloji, Baş pozisyonu, Lateral sefalometrik röntgen, Farengeal havayolu boşluğu. The Relationship Between Craniofacial Characteristics and Oropharyngeal Space A mutual interaction is expected to occur between the pharyngeal structures and the dentofacial pattern because of the close relationship between the pharyngeal and both dentofacial and craniofacial structures. The aim of this study is to investigate the association between the upper airway and craniofacial morphology by using craniofacial variables taken from lateral cephalometric radiographs. This study is based on the initial lateral cephalometric radiographs of 250 subjects (100 males and 150 females), of 16 to 19 years of age, selected from the archieves of patients who were treated at the Marmara University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics. The association between the oropharyngeal airway and craniofacial morphology was investigated by using 16 craniofacial variables taken from lateral cephalometric radiographs. Anatomic landmarks and reference planes were traced manually, using conventional methods. Measurements were performed by using AutoCAD R 17.2 software (AutoDesk Co, 2009, USA) to measure the oropharyngeal area, and other distances digitally. In order to eliminate the effect of head posture on the pharyngeal airway space, first, measured variables related with upper airway dimensions were corrected with the use of appropriate regression equations as suggested in the previous literature (84, 85), and second, the cephalograms with a Frankfort horizontal plane 10° above the true horizontal plane were excluded. Evaluation of the study results showed that the oropharyngeal airway distances and area were positively correlated with the length of mandible. The nasopharyngeal airway (ad1) was in positive correlation with the sagittal maxillary position. The craniocervical inclination was only associated with the nasopharyngeal airway (ad1). PAS-UP (posterior pharyngeal wall-soft palate distance) distance was positively correlated with 3rd cervical vertebrae and hyoid bone. Corrected PAS-UP and Corrected PAS-TP(posterior pharyngeal wall-base of the tongue) values were in correlation with high angle skeletal growth pattern, emphasizing larger pharyngeal airways. Craniocervical inclination, Craniofacial morphology, Head posture, Lateral cephalometric radiograph, Pharyngeal airway space
Keywords: Tıp; Tıp_Hastalıklar