Dini görüş ve düşünceleri sebebi ile teröre karışmış kişiler ve söylemleri : hükümlü ve tutuklular üzerine bir araştırma - Demirtaş, Bayram (My University, 2018)
Küresel bir sorun hâline gelen terör, mâsûm insanlara zarar verdiği gibi, İslâmî gerekçelere dayandırılan eylemler tüm dünyada bizzat İslâm dininin kendisini ve Müslümanları da mağdur etmektedir. Bu tür eylemler, rahmet dini İslâm’ın şiddetle anılmasına, farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanların haksızlığa uğramasına ve topraklarının işgal edilmesine zemin hazırlamaktadır. Söz konusu terör faaliyetlerinin arkasında siyâsî, sosyal, iktisâdî ve askerî birçok faktör bulunmakla birlikte, terörizmin yeşerip gelişmesinde geleneği dışlayan, nasları literal okuyan ve yıkıcı bir şekilde hakikat iddiasında bulunan yaklaşımların payı da unutulmamalıdır.Bu bağlamda İslâmî yorumdan beslenen terörist eylemleri gerçekleştirenlerin kendilerini nasıl ifâde ettikleri ve öne sürdükleri argümanların dinî değerine işâret edilmesi; teröristlerin bilgi ve eğitim düzeyleri ile yıllar sonra geriye dönüp baktıklarında eylemlerini nasıl izâh ettikleri, olguyu anlamlandırma ve örgütlere katılımı engelleme hususunda yapılacak çalışmalara ışık tutacaktır. Söz konusu çalışma için ceza infaz kurumlarında dinî motifli terör örgütlerine mensubiyetleri sebebiyle hükümlü ve tutuklu olarak bulunan kişilerin önemli veriler sağlayabileceği düşünülmüştür. Araştırmanın yapıldığı tarihlerde ülkemizdeki ceza infaz kurumlarında hedef kitleden çoğunlukla Hizbullah, el-Kaide ve DEAŞ mensupları bulunması sebebiyle, bu üç örgüt temel araştırma alanı olarak seçilmiş, muhataplarla mülakât ve anket gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler yorumlanmış, yeri geldikçe hedef kitlenin iddiaları değerlendirilerek bu görüşlerin İslâm düşüncesindeki karşılığına işâret edilmiştir.

Terrorism which has become a global problem does not only harm innocent people, in fact, it hurts the image of Islam and Muslims everywhere. Although terrorists’ actions are not related to Islam, they claim they are inspired by Islamic sources.These kind of actions cause Islam, which is essentially a religion of mercy, to be perceived as a religion of violence and Muslims accross the world to be accused as murderers. Furthermore it is used as a justification for bombing and invading muslim countries.Although there are many political, social, economic and military factors behind such terrorist activities, one should also bear in mind the existence of an approach which disregards the tradition, reads the texts literally and attempts disastrously to replace the essence of Islam. It is important to analyse how these terrorists describe themselves and the validity of their arguments which they base on religious sources. This research aims to illuminate how they explain their actions and assess their values after being incarcerated many years and compares their viewpoints retrospectively with increased education and experience through years. It will be helpful to understand the phenomenon and to prevent the further recruitment by these terrorists organisations.For this study, people who are detained and convicted because of membership to terrorist organizations with religious motives have been intreviewed and they were asked to complete surveys. Members of these three organizations were selected as the main research area, because they were the majority in the Turkish prisons during the years that this study took place. This research aims to display the data about their views.
Keywords: Conduct of life; Dini yaşam; Dini yönleri; Islam; İslam; Kelam Kalam; Religious aspects; Religious life; Teröristler; Terörizm; Terrorism; Terrorists; Yaşam biçimi