Resim-iş öğretmenliği programlarında atölye çalışmalarının işlevi - Bulut, Ümran (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2001)
Eğitim Fakülteleri, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Resim-iş Öğretmenliği Programlarında, kuramsal dersler, mesleki deneyim, uygulamalar kadar ciddiyetle ele alınması gereken konu atölye çalışmalarıdır. Atölye çalışmaları, sağlayacağı fiziksel ve duyusal boyutlar ile nesnel ve öznel bir yapıyı barındır. Öğrenciyi özgür ve bilinçli bir arayışa yönlendiren bu sistem aynı zamanda eleştiri ve paylaşımı öngörür. Ayrıca çağdaş eğitim sisteminin yaratıcılığı benimsemesi ile atölyenin öğrencilere standardın dışına çıkabilme, hayal güçlerini zorlayabilme fırsatı vermesi ilişkilendirildiğinde bu çalışmaların işlevselliği daha da önem kazanmaktadır. Böylece “Sanatsal algılamalar” yerine “zanaatçı tavrı” benimseyen bir toplum olmaktan kurtulmak mümkün olabilecektir
Keywords: Atölye, yaratıcılık, resim, sanat, eğitim