Doğadan esinlenen tasarım: Mobilya tasarımında güncel eğilimler - Albostan, Özge Bahar (My University, 2011)
DOĞADAN ESİNLENEN TASARIM: MOBİLYA TASARIMINDA GÜNCEL EĞİLİMLER Doğa, kendi kendini yenileyebilen, değişen koşullara uyum sağlayabilen bu sayede tasarım sorunlarına büyük ölçüde çözüm bulabilen bir sistemdir. İnsanın, parçası olduğu doğa ile ilişkisi kimi zaman korku, kimi zaman merak çerçevesinde gelişmiştir ancak insan her zaman doğadan ilham almıştır. Mobilya tasarımında, tarihteki ilk örneklerinden itibaren doğadan esinlenme görülmektedir. Doğanın, insan üzerindeki etkisi ilk örneklerinden itibaren mobilya form ve süslemelerine yansımıştır. İlk bölümde, tarihsel süreçte doğa ile insan ilişkisinin gelişimi ve bu etkileşimin mobilya tasarımlarındaki yansıması üzerinde durulacaktır. Antik Çağ’dan 20. yüzyıla kadar geçen süreçte, mobilya tasarımında görülen doğa esinli tasarım yaklaşımlarından bahsedilecektir. İkinci bölümde, doğa ile tasarım arasındaki etkileşim üzerine 20. yüzyılda ortaya çıkan tasarım yaklaşımları üzerinde durulacaktır. Tasarımcılar, çevresel kirlilik, artan tüketim gibi doğanın ve insanların geleceğini etkileyecek modern çağ sorunlarına çözüm üretmeye çalışmaktadırlar. Bu noktada, doğanın benzer sorunları çözme yöntemlerini örnek alarak, tasarım problemlerinin aşılabilmesi mümkün olmaktadır. 20.yüzyılda bu amaç doğrultusunda bilinçli adımlar atmak için geliştirilen bilimsel yöntemlerle, doğada var olan çözümlerin tasarımcılar tarafından uygulandığını görmekteyiz. Bu uygulamalara ilişkin endüstri ürünleri tasarımı, mimari ve tekstil tasarımına ait örnekler üzerinde durulacaktır. Üçüncü bölümde, tasarımda doğa ile ilişkili güncel eğilimler ve 20. yüzyılda ortaya çıkan yaklaşımların mobilya tasarımına etkisi değerlendirilecektir. yomimikri, doğa, mobilya

NATURE INSPIRED DESIGN: CONTEMPORARY APPROACHES IN FURNITURE DESIGN Nature is a system, that renews itself, adjusts to the changing conditions and because of that it can find solutions to design problems. The relationship between nature and human, who is a part of it, has sometimes devoloped because of fear or wonder but nature has always been an inspiration. It is possible to see the influence of nature on the furniture designs from the first examples. Nature has always inspired human and had a reflection in furniture forms and decorations. In the first part, the evolution of the relation between nature and human and the reflection of that interaciton on furniture designs is going to be emphasized. The natural influence on the furniture designs from the Ancient Ages to the 20 th century is going to be mentioned. Second part is going to be the brief explanation of the design approaches that emerged in 20 th century on the interaction between nature and design The designers are trying to find solution for the problems of the modern era such as environmental polution, increasing in consumption which is going to effect the future. At this point, it is possible to solve the problems by taking the nature as a mentor source. In 20 th century, we learn the solutions of nature by using the notions which were developed to step forward for this purpose. The exapmles in industrial design, architecture and textile design about the applications those new notions is going to be elaborated Eventually, the contemporary tendencies regarding nature and the effect of the 20 th century approaches in furniture design is going to be evaluated. cry, furniture, nature
Keywords: Endüstriyel Tasarım; İç Mimarlık; Tasarım