İmatinib’in kontrollü salınımı için hidrojellerin hazırlanması ve ilaç salınımı - Ciboğlu, Büşra (My University, 2024)
Çalışmamızda, beyaz kan hücrelerinin kanseri olan Kronik Miyeloid Lösemi (KML) için NIPA tabanlı polimerler geliştirildi. Bu lösemi türü, kemik iliğinde miyeloid hücrelerinin kontrolsüz artışı ve kan içinde birikimi ile karakterize edilmektedir. İmatinib, bu kanser türünün tedavisinde kullanılan hayati bir ilaçtır. İlacın etkinliğini uzun süre koruyabilmesi için, ilacın polimerik kapsüllenmesi ve salınım sistemleri önem taşımaktadır. İlacın vücuttaki farklı pH değerlerinde etkili salınımı, kanser tedavisinde arzu edilen bir özelliktir. Bu amaçla çalışmamızda, NIPA temelli yeni bir polimer hazırlanmış ve ATR-FTIR ve SEM ile karakterize edilmiştir. Sonrasında, model ilaç olarak KML tedavisinde kullanılan antikanser ilacı İmatinib seçilerek hazırlanan polimere bu ilacın yükleme ve salınım çalışmaları pH, süre ve konsantrasyon değerleri değiştirilerek sistematik bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Yürütülen ilaç yükleme ve salınım deneylerinde, İmatinib'in en uygun 4 saatte polimere yüklenebildiği ve pH:5,0’da 6 saat sonunda maksimum ilaç salınımının yapılabildiği görülmüştür. Çalışmamız sonunda kontrollü ve uzun süreli ilaç salımı için uygun bir polimerik materyal geliştirildiği görülmüştür.

In our study, NIPA-based polymers were developed for Chronic Myeloid Leukemia (CML), a cancer of white blood cells. This type of leukemia is characterized by the uncontrolled increase of myeloid cells in the bone marrow and their accumulation in the blood. Imatinib is a vital drug used in the treatment of this type of cancer. In order for the drug to maintain its effectiveness for a long time, polymeric encapsulation and release systems of the drug are important. Effective release of the drug at different pH values in the body is a desirable feature in cancer treatment. In our research, it was determined that the modifications were successfully completed by FT-IR and SEM analyzes of the synthesized polymer structures. In the continuation of the research, drug loading and release tests were performed. The anticancer drug Imatinib, used in the treatment of CML, was chosen as the model drug. In the drug loading and release experiments conducted, it was seen that a polymeric material suitable for the transport and long-term release of Imatinib was developed. This polymer has the potential to reduce treatment costs while offering cancer patients a more comfortable treatment process.
Preparation of hydrogels for controlled release of imatinib and drug release
Keywords: Cancer; Controlled release; Controlled release preparations; Drug Release; Drugs; Hidrojel; Imatinib; İlaç Salınımı Hydrogel; İlaçlar; İmatinib; Kanser; Kontrollü salım sistemleri; Kontrollü salınım