Boyun ağrılı hastalarda dijital temelli egzersizlerin etkinliğinin incelenmesi - Beyaztaş, Lizge (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik boyun ağrısına sahip hastalarda mobil uygulama tabanlı ev egzersiz programının etkinliğini incelemektir.Gereç ve yöntem: Çalışmaya katılan 60 kronik boyun ağrısına sahip katılımcı randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (n :30) mobil uygulama üzerinden ev egzersizleri, ikinci gruba (n :30) broşür üzerinden aynı ev egzersizleri verildi. Katılımcılardan haftada 3 gün 6 hafta boyunca egzersizleri yapmaları istendi. Katılımcıların ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skalası (VAS), boyunla ilişkili fonksiyonel limitasyonları Boyun Ağrı Dizabilite İndeksi (BADİ) ile değerlendirildi. Egzersiz bağlılığı, hedef olarak tanımlanan ekran süresinin tüm seanslar boyunca katılımcı tarafından kullanım oranı ile karşılaştırılarak ve egzersiz bağlılık anketi kullanılarak ölçüldü. Katılımcılardan hedef olarak tüm seansların %60'ına katılım sağlamaları beklenmekteydi.Bulgular: Altı haftalık egzersiz sonrası VAS ve BADİ skoru değişimlerinin mobil uygulama grubunda istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Mobil uygulama grubunda ortalama seans hedefimiz 10,5 seanstı. Hedef seans sayısına ortalama 11.25 seans ile ulaşıldı.Sonuç: Mobil uygulama tabanlı egzersiz programının kronik boyun ağrısına sahip kişilerde egzersiz bağlılığını arttırmada, ağrıyı ve boyunla ilişkili fonksiyonel limitasyonu azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Çalışma bulguları M.Ü Neck Exercise isimli mobil uygulamanın kronik boyun ağrısı olan hastalarda egzersiz reçetelemek için iyi bir yöntem olduğunu desteklemektedir.

Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the mobile application-based home exercise program for patients with chronic neck pain.Material and methods: 60 people with chronic neck pain were participated in the our study. They were randomized into two groups. The first group (n:30) received home exercises via the novel mobile app, and the second group (n:30) received the same home exercises via the brochure. Participants has been requested to do the exercises 3 days in a week for 6 weeks. Participants' pain levels were assessed by using the Visual Analogue Scale (VAS), their neck-related functional limitations were evaluated by Neck Pain and Disability Index (BADI). Exercise adherence was meausered with a ratio of total participated sessions compared with the target defined by patient activation monitor and exercise adherance questionnaire. Targeted participation were %60 of total sessions.Results: It was found that the after six weeks of exercise VAS and BADI score changes were statistically higher in the mobile application group (p<0.05). Our exercise commitment target in the mobile app group was an average of 10.5 sessions. The target session number has been reached 11.25 session.Conclusion: It has been observed that the mobile application-based exercise program is effective in increasing exercise adherence, reducing pain and neck-related functional limitations in people with chronic neck pain. The findings support M.U-NeckExercise-App could be recommended to health professionals for exercise prescription in patients with cronic neck pain.
Keywords: Boyun ağrısı; digital health; dijital sağlık; egzersiz bağlılığı; exercise adherence; Fizik tedavi; Health; mhealth; mobil sağlık Neck pain; mobil uygulama; mobile app; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık