Hipertansiyon hastalarının farmasötik bakım ihtiyaçlarının saptanması, yaşam kalitelerinin ölçülmesi ve kan basınçlarının izlenmesi - Nakıboğlu, Sümeyra (My University, 2006)
Çalışmamızda, serbest eczane merkezli hipertansiyon hastalarında 3 aylık bir kan basıncı izleminin yanı sıra, hastaların yaşam kalitelerinin ölçümü ve farmasötik bakım ihtiyaçlarının saptanması amaçlandı. Çalışmamıza katılan ilk 30 hipertansiyon hastasının 22’si (%76,67) kadın olup, hastaların yaş ortalamaları 57,60 ± 2,10’du. Hastaların 3 aylık periyotta 15 gün arayla (15., 30., 45., 60., 75. ve 90.gün) ölçülen sistolik kan basıncı ortalamaları sırasıyla 134,70 ± 17,49 mmHg, 132,83 ± 12,62 mmHg, 132,00 ± 13,05 mmHg, 129,50 ± 10,23 mmHg ve 126,70 ± 10,11 mmHg, diyastolik kan basıncı ortalamaları 85,40 ± 10,78 mmHg, 83,83 ± 8,66 mmHg, 82,93 ± 6,61 mmHg, 83,20 ± 5,79 mmHg, 81,30 ± 7,14 mmHg ve 81,03 ± 3,63 mmHg olarak saptandı. Düzenli kan basıncı izleminin, hastaların kan basıncının kontrol altında tutulmasına pozitif yönde etki gösterdiği istatiksel olarak da belirlendi (Hastaların 1. ve 6. ölçümleri arasında istatiksel anlamlılık p<0,05). Hastaların, çalışma öncesi hipertansiyon ve tedavisi hakkındaki bilgileri hazırlamış olduğumuz anket ile tespit edildi. Hipertansiyon hastalarının çalışma öncesi yaşam kalitesi ölçümleri ortalamasının, sağlıklı bireylere (kontrol grubuna) göre p>0,05 istatiksel olarak anlamlı bir fark göstermediği belirlendi (p>0,05). Sonuç olarak hipertansiyon ve diğer kronik hastalıklarda hasta uyuncunu ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla klinik eczacının, doktor ve diğer sağlık çalışanlarıyla işbirliği içinde hastalarına yönelik hasta eğitimi ve izlemi yapması, bu hastaların farmasötik bakım ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Çalışmamızın, konuyla ilgili çalışmalara ışık tutacağına ve hasta odaklı eczacılık hizmetlerinin ülkemizde yerleşmesi ve yaygınlaşması için katkısı olacağına inanıyoruz.

In our study, we aimed to monitor the blood pressure for three months, measure the quality of life and detect the pharmaceutical care needs of hypertension patients in a community-based pharmacy. The study was carried on with 30 hypertension patients, consisted of 22 women (%76,67) and the patients mean age was 57,60 ± 2,10. The systolic blood pressures’ means of patients in 15 days intervals (15., 30., 45., 60., 75. and 90.day) were found;to be 134,70 ± 17,49 mmHg, 132,83 ± 12,62 mmHg, 132,00 ± 13,05 mmHg, 129,50 ± 10,23 mmHg and 126,70 ± 10,11 mmHg, diastolic blood pressures’ means were found; to be 85,40 ± 10,78 mmHg, 83,83 ± 8,66 mmHg, 82,93 ± 6,61 mmHg, 83,20 ± 5,79 mmHg, 81,30 ± 7,14 mmHg and 81,03 ± 3,63 mmHg, respectively. It was also statically adjusted that, regular monitoring of blood pressure had a possitive effects on keeping the patients’ blood pressures under control (Statically significant decreases were seen in the first and the sixth measures of the blood pressure p<0,05). We investigated the knowledge of patients about hypertension and it’s treatment with a questionnaire that we prepared. There was no statically significant difference in the mean of quality of life of hypertension and healthy (control group) patients (p>0,05). According to our study, we can conclude that, in hypertension and other chronic diseases, to increase the compliance of the patients and their quality of life, clinical pharmacist should lead patient education, monitore his/ her patients and define the pharmaceutical care needs of the patients with the cooperation of doctors and other health care team members. We believe our study will set a precedent for new studies, and prove helpful in spreading patient oriented pharmaceutical care in Turkey.
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji; Hastalıklar