Cerrahi uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde simülasyon temelli bir videoendoskopi programının program değerlendirme ilkeleri bağlamında incelenmesi - Milli Avtan, Sezen (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı genel cerrahi tıpta uzmanlık öğrencilerine uygulanan “Videoendoskopi Simülasyon” eğitim programının Kirkpatrick modeli ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada daha önce video-endoskopi deneyimi olmayan (16) genel cerrahi tıpta uzmanlık öğrencisinin simülatör üzerinde gerçekleştirdiği, 320 simüle vaka değerlendirilmiştir. Simülatör olarak, “Sanal Gerçeklik” (VR) simülatörü kullanılmıştır. Veriler medyan, birinci çeyreklik ve üçüncü çeyreklik olarak ifade edilmiştir. Eğitim süresince değişikliklerin saptanması için Wilcoxon rank sign test kullanılmıştır. Niteliksel verileri için, uzmanlık öğrencileri ve eğiticileri ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Program değerlendirme için Kirkpatrick modelinden yararlanılmıştır. Kirkpatrick düzeylerinin değerlendirilmesi için, katılımcı anketleri, simülatör başarı değerlendirmeleri, eğitmen ve eğitim alanlarla yapılan derinlemesine görüşme verileri ve eğitim sonrasında tıpta uzmanlık öğrencilerinin gerçek hasta üzerinde gerçekleştirdiği videoendoskopi sonuçları kullanılmıştır. Bulgular: On altı uzmanlık öğrencisine ait sonuçlar niceliksel olarak değerlendirilmiştir. Hem kolonoskopi hem de gastroskopi modüllerinde anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Kolonoskopi modülünde çekuma ulaşma süresinin 20 dk’ dan ortalamada 3 dk’ya (p<0,001), gastroskopide duedonuma ulaşma süresinin 4 dk’dan 3,6 dk’ya (p<0,02) indiği görülmüştür. Yüz yüze görüşmeler sonucunda katılımcıların tümü simülasyon eğitimini faydalı bulduklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca eğitim sonrası yapılan hasta uygulamalarında öğrenciler, eğiticilerinin yaptığı değerlendirmede başarılı bulunmuştur. Sonuç: Eğitim erlendirmenin tüm evrelerinde başarılı bulunmuştur. Öğrenciler gerçekleştirilen eğitimden memnun olduklarını ifade etmişlerdir ve eğitim sonunda aldıkları başarı puanları yüksektir. Çalışmada videoendoskopi eğitiminde, hasta deneyiminden önce simülatör kullanımının faydalı olduğu izlenmiştir. Çalışmamız, Kirkpatrick modeli ile değerlendirilen ilk videoendoskopi simülasyon eğitimi olması nedeniyle önem taşımaktadır.

Objective : The aim of this study is to evaluate the Videoendoscopy Simulation training program applied to surgical residents with the Kirkpatrick model. Materials and Methods : In the study, 320 modules performed by 16 residents who had no previous videoendoscopy experience were evaluated. A “Virtual Reality” (VR) simulator was used. Continuous variables were presented as median and interquartile range (IQR). Wilcoxon signed-rank test was used to detect changes during the training. For the qualitative data of the study, in-depth interviews were conducted with the 16 residents who completed the modules and their instructor. Kirkpatrick model was used for program evaluation. In order to evaluate Kirkpatrick levels, participant questionnaires, simulator success evaluations, in-depth interviews with trainers and trainees, and videoendoscopy results performed by medical residents on real patients after the training were used. Results : A significant improvement was observed in both colonoscopy and gastroscopy modules. While the time to reach the cecum in the colonoscopy module decreased from 20 minutes to 3 minutes on average, and time to reach the duodenum decreased from 4 minutes to 3.6 minutes in gastroscopy. Qualitative data showed that all participants found the training beneficial. In addition, in the patient applications made after the training, the students were found to be successful in the evaluation made by their trainers. Conclusion : The training was successful in all phases of the assessment. Our results suggest that simulator use is beneficial in videoendoscopy training before patient experience. The training program is important because it is the first video endoscopy simulation training evaluated with the Kirkpatrick model.
Investigation of simulation-based videoendoscopy program in surgical residents training in the context of program evaluation principles
Keywords: Medical education; Medical simulation; Medikal simülasyon; mezuniyet sonrası tıp eğitimi; postgraduate medical education; program değerlendirme; programme evaluation; Tıp eğitimi; videoedoscopy; videoendoskopi