İşletmelerde Teknoloji Yönetimi ve Yetkinlik Bazlı Değerlendirme - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Teknoloji, geçmişten bugüne toplumların değişmesine neden olan sosyal, ekonomikve kültürel faktörlerin yanında, etkisi en çok olan unsurlardan birisi olmuştur.Günümüzde her geçen gün hayatımızı daha çok etkileyen teknoloji, özellikle üretimsektöründe büyük öneme sahiptir. Teknolojik yetkinliği yüksek işletmelerin rekabetgücü de yüksek olduğundan pazar payları daha geniş olmaktadır.Özellikle üretim sektöründe yer alan işletmeler devamlılıklarını ve rekabetçiyapılarını koruyabilmeleri için birçok unsurun yanında teknoloji yönetimine debüyük önem vermeleri gerekmektedir. Teknolojik yetkinliğini arttıran işletmeler,böylece bünyelerinde kuracakları ARGE birimleri ile daha yenilikçi ürünler ve sistemlergeliştirebilme yeteneğine sahip olabilmektedirler.İşletmelerde teknoloji yönetiminin çok önemli olduğu günümüzde, teknolojik yetkinliğindeğerlendirilmesi ve ölçülebilmesi sonucunda işletmelerin kendi kapasitelerinitam olarak belirlemeleri ve açıklarını görebilmeleri için birtakım değerlendirmeyöntemleri kullanmaları gerekmektedir. Daha çok performans değerlendirmekapsamında kullanılan yöntemler yerine yetkinlik bazlı değerlendirmelerin yapılarakdaha iyi sonuçların alınabilmesi mümkündür.Bu çalışmada işletmelerde teknoloji yönetimi ve yetkinliğin önemi anlatılmış, bukonuda yayınlanmış çalışmalar incelenmiş ve işletmelerde yetkinlik değerlendirmemodelini oluşturan beş yetkinlik alanından biri olan teknolojik yetkinliğin değerlendirilmesimodel önerisi sunulmuştur.

From the past to today, technology, along with social, economic and cultural factors, has become one of the components with the biggest influence on the change of societies. Today it can be accepted that technology, which affects our lives more with each passing day, is rising into prominence in these factors. In the days where the competition between companies reaches the highest degree, technological expertise increases a business’s competitive power. Technology has always been influential in the world, with system developments and the tools and machines that fueled the agricultural revolution and the industrial revolution that followed, and this influence is still continuing strongly today. The technological competencies that are so important in enterprises, result of assessments are needed using variety of assessment methods in order to be able to see and manage their own technological competence status. This study discusses the importance of technological competence in enterprises, the examined studies conducted in this area and has proposed a framework technological competency assessment model.
Technology Management in Enterprises and Competency Based Assessment
Keywords: İş; İşletme Finans; İşletme