Measurement system management from the perspective of productivity and quality - Dündar, Abbas (My University, 2004)
IN TURKISH VERİMLİLİK VE KALİTE AÇISINDAN ÖLÇÜM SİSTEMİ YÖNETİMİ Kalite ve Metroloji konusunda, bir eğitimci ve danışman olarak vermiş olduğum hizmetlerde, kalite ve verimlilik ile ölçüm arasındaki ilişkinin yeteri kadar anlaşılmadığını gözledim. Hernekadar birçok kuruluşun, ölçü aletlerini ISO 9000 gibi kalite sistem yönetim standartları gereği kalibre ettirmesine rağmen, bu sonuçları hangi kriterlere göre değerlendireceklerini bilmediklerini farkettim. Bu nedenle bu çalışmanın konusu, ölçüm sisteminin kalite ve verimlilik üzerine etkisinin incelenmesi ve ölçüm sisteminin yönetilebilmesi için uygulanabilir bir metot geliştirmek olarak seçilmiştir. Ölçüm sisteminin değerlendirilmesi konusunda daha önce yapılmış başka çalışmalar olmasına rağmen, bu metotların bazılarının sadece belli sektörlere hitap etmesi, diğerlerinin matematiksel olarak karışık olmasından dolayı bu metotlar yaygın endüstriyel uygulamaya kavuşamamıştır. Bu nedenle bu çalışmada, endüstriyel uygulanabilirlik konusunda yoğunlaşılmış, eğitimli bir teknisyenin anlayarak uygulayabileceği basitlikte bir model oluşturmak amaçlanmıştır. Bunu sağlamak için, üretim, ürün özellikleri ve ölçme işleminden hesaplanan bazı katsayılara dayalı, ölçüm sistemin ideal olmayan davranışlarından kaynaklanan müşteri ve üretici riski için tablolar hazırlanmıştır. Bu çalışmada metroloji, kalite, üretim, ürün özellikleri ve toleranslar konulu literatür ve uygulamalar incelenmiştir. IAIG'nin Ölçüm Sistemi Analizi (MSA), JTI Systems'in Proses Ölçümünde Güvence PMAP) ve ISO 14243-1'de yer alan yaklaşımlar gibi ölçüm sistemi değerlendirme üzerine çeşitli yaklaşımlar incelenmiştir. Bu model üç temel parametre üzerine kurulmuştur. Birinci parametre, üretim sonucunda elde edilen değerlerdeki değişkenlikten gelmekte ve proses standart sapması ile ifade edilmektedir. İkinci parametre, ürün özellikleri ve toleransından gelmekte ve alt ve üst özellik sınırları ile ifade edilmektedir. Üçüncü parametre ise ISO/ GUM dökümanına göre hesaplanan ölçüm belirsizliğidir. Bir opsiyon olarak sunulan güvenlik bandı uygulaması ise güvenlik faktörü adını verebileceğimiz ilave bir parametre daha getirmektedir. Bu çalışmada geliştirilen metot, yüzde yüz ölçüm, merkezlenmiş üretim prosesi, sapmasız ölçüm cihazları ve simetrik çift taraflı toleranslar için tasarlanmıştır. Buna rağmen, bu çalışmadaki yaklaşımlar, bahsedilen parametreleri de içerecek şekilde genişlemeye açıktır. Ayrıca bu yaklaşımlar kalite ve verimlilikle ilgili İstatistiksel Proses Kontrol (İPK) ve Kabul Örneklemesi gibi diğer çalışmalar ile birlikte de kullanılabilir. Genel olarak bu tip çalışmalarda ölçüm belirsizliğinin dikkate alınmadığı gözlenmekte olup, yeterli olmayan ölçüm cihazları, bu çalışmalarda elde edilecek sonuçların güvenilirliğini ve bu sonuçlara dayalı olarak alınacak kararların geçerliliğini tehlikeye atacaktır. Temmuz, 2004Abbas DÜNDAR

MEASUREMENT SYSTEM MANAGEMENT FROM THE PERSPECTIVE OF PRODUCTIVITY AND QUALITY During my industrial experience as a trainer and consultant about quality and metrology, I observed that people are not very much aware of the relation between quality, productivity and measurement. I also observed that people do not know the criteria for evaluating their measurement system, although they certify their measurement devices with obligation of the quality system management standards like ISO 9000. Hence I decided to study the effects of measurement system on quality and productivity and to develop a practical method to manage the measurement system. Although there are some studies about evaluation of measurement systems, some of them are limited to specific industries, and the others are mathematically complex, therefore these methods can not enjoy general industrial application. For this reason, this study is mostly concentrated on industrial application and aimed to be simple so that a trained technician can understand and use it. To achieve this, several tables that depend on some coefficients related to production, product specifications and measurement process, are prepared for the customer and producer risks arising from the imperfect behaviour of measurement system. In this research, the literature and applications about metrology, quality, production, specifications and tolerances have been reviewed. Several approaches on measurement system evaluation such as IAIG's Measurement System Analysis (MSA), JTI Systems' Process Measurement Assurance Program (PMAP) and the approach of ISO 14243-1 are studied. There are three basic parameters in the model. The first parameter is variability of production process and represented by standard deviation of the process. The second parameter is product specification and tolerance and this is represented by lower and upper specification limits. The third parameter is measurement uncertainty which is estimated by ISO/ GUM approach. An optional method; guardbanding approach is included and this approach brings another parameter which we call as guard factor. The model developed in this research depends on 100% measurement, centered production processes, measurement devices with no bias and symmetrical bilateral tolerances. On the other hand, this model can be extended to include all the parameters mentioned above. This approach can also be used with other related studies on quality and productivity as SPC and Acceptance Sampling. In these studies, it is generally observed that companies do not take into account of measurement uncertainties, but incapable measurement devices will endanger the effectiveness of such studies. July, 2004Abbas DÜNDAR
Keywords: Ölçme