Kartonun yüzey özelliklerinin değiştirilerek basılabilirlik niteliğinin geliştirilmesi - Sönmez, Sinan (My University, 2008)
KARTONUN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLEREK BASILABİLİRLİK NİTELİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ Tüketici ihtiyaçları, maliyet ve çevresel faktörler göz önüne alındığında karton üretimi, farklı gereksinimleri karşılayacak gelişimlere ihtiyaç duyar. Kartonun optimum niteliklerde yüzey yapısına sahip olması basılabilirlik açısından önemlidir. Ayrıca karton, baskı ve baskı sonrası gerçekleştirilen işlemler için hem kopma, patlama ve yırtılmaya karşı dayanıklı olmalı, hem de yeterli sıvı emme, katlanma ve sertlik özelliklerini taşımalıdır. Karton yüzeyinin kuşelenmesi baskı kalitesinin arttırılmasında önemlidir. Çalışmada, yüzeyi tutkallanmış baz karton üzerine uygulanan kuşe karışımının, kartonun yüzey özelliklerine, fiziksel dayanımına ve ofset baskıda basılabilirliğine etkisi belirlenerek, ideal bir yüzey için gerekli kuşe karışım formülasyonunun saptanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda farklı kuşe karışım formülasyonları hazırlanarak, yüzeyi tutkallanmış baz karton üzerine iki kat uygulanmıştır. Kuruma sonrası kartonların kalenderleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Kalenderlenen kuşelenmiş kartonların fiziksel testleri TAPPI standartlarından yararlanılarak yapılmıştır. Kuşe karışım formülasyonları hazırlanırken, bağlayıcının sadece oranı, pigmentlerin ise hem türleri hem de oranları değiştirilmiştir. Kullanılan diğer katkı maddelerinin türleri ve oranları sabit tutulmuştur. Sonuç olarak, kalenderlenmiş kartonlarda elde edilen nokta kazanç değerlerinin kalenderlenmemiş kartonlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Kuşe karışım formülasyonlarındaki bağlayıcı oranının artırılmasının, kartonların piliyaj yapılabilirliğini geliştirdiği belirlenmiştir. Ofset baskıda, değişik kuşe karışım formülasyonları uygulanmış kartonlara yapılan baskıların L, a, b değerleri tespit edilmiştir. Baskıların ölçülmesiyle elde edilen L, a, b ve dansite değerlerine göre basılabilirlik ve çalışabilirlik bakımından optimum kuşe karışım formülasyonu belirlenmiştir. IMPROVING THE PRINTABILITY OF PAPERBOARD BY CHANGING ITS SURFACE PROPERTIES When the needs of consumer, cost and environmental factors are taken into consideration, the production of paperboard necessitates improvements that will meet different needs. Good surface properties are essential for optimum printability. In addition, the paperboard should be durable against breaking apart, bursting and tearing. It should have the qualities of absorption, folding and stiffness as needed during and after printing. Coating of paperboard surface is important for the improvement of printing quality.The objective of this study is to compose a coating mixture that is needed for an ideal surface, by applying the coating mixture on sized base paperboard and, to determine its effects on the surface properties, physical endurance and offset printability of paperboard.For this purpose, different formulations of coating mixtures were prepared and applied as two layers on sized base paperboard. In the preparation of the coating mixtures, the proportion of the binder and both the types and proportions of the pigments were varied. The types and proportions of other additive substances were kept constant. Following the application of the coating mixture, the paperboards were dried. After drying, the coated paperboards were calendered. The physical testing of the calendered paperboards was performed according to TAPPI standards. The study has shown that the dot gain values of calendered paperboards are higher than those of uncalendered paperboards. Increasing the proportion of binder in the formulations of coating mixture improved the creasibility of paperboards. It has been observed that in offset printing, the L, a, b values of the prints applied on paperboards vary with the composition of the coating mixture. Optimum formulation of the coating mixture, in terms of printability and runnability, was achieved by measuring the L, a, b and density values of prints obtained
Keywords: Karton Baskı