Çocukların okuma kültürü kazanmasında okuma dersinin gerekliliği ve örnek bir içerik modeli - Yaşar Kandiş, Hicran (My University, 2024)
Tarihe baktığımızda, okuma kültürü ve kütüphane kullanma alışkanlığı toplum temelinde hiçbir devirde net bir zemin oluşturmamıştır. Devlet ve sivil kuruluşların politikalarında, ülkenin geleceğini şekillendirecek çocuklara kitap ve kütüphane kültürünü benimsetmeye yönelik bir yaklaşımın olmayışı, bu alanda hala altyapı eksikliğinin varlığını göstermektedir. Ülkemizde, okullarda öğrencilere okuma kültürü kazandırmak için sağlam bir temele ihtiyaç duyulmaktadır. TÜİK’in Türkiye’de kitap okuma durumu raporu, PISA 2022 okuma becerileri alanında ortalamanın beklenen, istenen düzeyin altında olması, bu gerekliliği gözler önüne sermektedir. İşte bu çalışma öğrencilere okuma kültürü kazandırmak amacıyla, okullarda sağlam bir zemin oluşturmaya teşvik edecek bir model sunmaktadır. İlkokul öğrencilerine yönelik okuma dersinin gerekliliğini ortaya koyarken bu ders için örnek bir içerik modeli sunulmuştur. Bu model 1,2,3 ve 4. sınıflar için bir eğitim-öğretim dönemi boyunca haftada bir kez okuma dersi gerçekleşecek şekilde hazırlanmıştır. Bu çalışma ile ülkemizde bulunan ilkokullarda öğrencilere okuma kültürü kazandırmak ve onları yaşam boyu öğrenen bireyler olarak yetiştirmek amacıyla bir okuma dersi modeli sunulmuş, okuma kültürü sürecinde bütün okullar tarafından uygulanabilir standart bir yaklaşımın olması hedeflenmiştir.

When we look at history, the culture of reading and the habit of using libraries have never formed a definitive basis on the basis of society in any period. The lack of an approach in the policies of state and non-governmental organizations to encourage children to adopt book and library culture, which will shape the future of the country, shows that there is still a lack of infrastructure in this field. In our country, a solid foundation is needed in schools to instill a reading culture in students. TÜİK's book reading situation report in Turkey, PISA 2022 reading skills average being below the expected and desired level reveals this necessity. This study offers a model that will encourage students to create a solid foundation in schools in order to gain a reading culture. While revealing the necessity of a reading course for primary school students, an example content model is presented for this course. This model was prepared for 1st, 2nd, 3rd and 4th grades so that a reading lesson takes place once a week during an academic year. With this study, a reading lesson model was presented in primary schools in our country in order to provide students with a reading culture and to raise them as lifelong learners, and it was aimed to have a standard approach that can be applied by all schools in the reading culture process.
Keywords: Kütüphaneler ve eğitim; Libraries and education; Okul kütüphaneleri; Okul Kütüphanesi Reading Culture; Okuma alışkanlığı; Okuma Dersi Müfredatı; Okuma Kültürü; Reading interests; Reading Lesson Curriculum; School libraries; School Library; Turkey; Türkiye