Envanter kontrol yöntemleri ve bir uygulama - Kızılboğa, Ali (My University, 2013)
Günümüzde başarıyı yakalayan işletmeler için önemli konuların başında kârın sürekliliği gelmektedir. Bu firmalarda maliyetlerin düşürülmesi ve aktif değerlerinin yönetilmesi çok büyük önem taşır. Dolayısıyla envanterin yönetimi işletmelerin başarılarını etkileyen önemli konuların arasında yer almaktadır. Bu bağlamda işletmeler için büyük bir maliyet oluşturan stokların etkin ve verimli olarak kullanımı çok önemlidir. Diğer bir husus ise müşteri hizmet düzeyinin müşteriyi memnun edecek kadar iyi olmasıdır. Bunu yaparken de stok maliyetlerini kontrol altında tutmak gerekir. Bu iki önemli hususun dengelenmesi ile, hem müşteri memnuniyeti, hem de firmanın yaşamına devam etmesi sağlanabilir. Bu noktada satın almanın önemi de ortaya çıkmaktadır. Özellikle üretim işletmelerinde satılan malların maliyeti içindeki en büyük pay satın alınan malzeme ve hizmetlere aittir. Bu çerçevede stratejik satın alma işletmelerin uzun dönem hedeflerini gerçekleştirmelerinde etkilidir. Bu çalışmanın birinci bölümünde envanter ve envanter yönetimi hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde envanter ve stok kavramları, stok bulundurma nedenleri, stokların sınıflandırılması, stok maliyetleri ve stokların önemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde envanter kontrol yöntemleri, dördüncü bölümde envanter kontrol modelleri incelenmiştir. Son bölüm olan uygulama bölümünde ise bir hazır giyim firmasının kumaş talepleri ve stokları incelenerek önem atfeden kalemler tespit edilerek bu kalemler için ekonomik sipariş miktarları ve yeniden sipariş noktaları bulunmuştur. Envanter yönetimi, Stok yönetimi, Envanter kontrol yöntemleri, Envanter kontrol modelleri, Ekonomik sipariş miktarı.

One of the most important issues for the continued success of any business is the continuity of profit. Lowering costs and the efficient management of the company`s assets are paramount factors in achieving this goal. In this respect Inventory management becomes one of the major issues affecting the success of the business. Costs must be kept as low as possible whilst the highest levels of efficiency are strived for. A second critical issue is high levels of customer service; one must keep the customer happy, whilst at the same time keeping inventory costs under control. Maintaining these two factors will ensure the continuation of the business as a going concern. At this point the subject of acquisition becomes important. The largest costs for any company are the purchase of the product and then the sale of that product. Strategic buying to keep costs under control and maintain targets will maintain the continuity of the business. The first part of this study examines the details of inventory and inventory management. In the second part the concepts of inventory and stock, inventory causes, classification of inventory and inventory costs are emphasised. In the third section methods of inventory control are examined and then in fourth section inventory control models are detailed. Finally in the last section a practical example is presented; Textile Co Ltd. The synopsis includes fabric orders and fabric stocks, company assets, accounts. Importance of margin, cash flow and balancing the books is stressed. nventory management, inventory management, inventory control methods, inventory control models, and the economic order quantity.
Keywords: Envanter Kontrolü; Müşteri Hizmetleri; Stoklar; Tekstl Endüstrisi