Gazzalî'nîn [İhyâu Ulûmi'd-din] adlı eserinin 3-4. ciltlerindeki güzel sözler ve kaynakları - Kazan, Ahmet (My University, 2009)
ÖZET Milletlerin gücü, dilleriyle ölçülür. Dillerini kaybetmiş milletlerin tarih sahnesinden kaybolduğu; dillerine sahip çıkan, dillerini koruyan ve kullanan milletlerin ise tarihteki yerlerini aldıkları bir gerçektir. Bu sebeple, günümüzdeki eski ve büyük medeniyetlere bakıldığında, bu büyüklüğün arkasında güçlü bir dilin var olduğu görülür. Biz bu tezimizde, başta İhyâu ulûmi’d-din’deki nakiller olmak üzere İmâm Gazzâlî’nin kullanmış olduğu dil ve edebiyat yönünden söyleyiş güzelliği bulunan, genellikle halk arasında meşhur olan, kısa ve özlü ifadeleri tespit edip kaynaklarına ulaşmaya çalıştık. eserin III. ve IV. ciltlerini inceledik. Tezimiz bir giriş ve iki bölüm olmak üzere toplam üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde “genel olarak özlü söz” başlığı altında, atasözü/ mesel, deyim/ tabir ve hikmet kavramlarını inceledik ve bunlar arasındaki farkları vermeye çalıştık. Birinci bölümde, İmâm Gazzâlî’nin hayatı, eğitimi, ilmî kişiliği, müderrisliği hakkında kısa bilgiler verdik. İkinci bölümde ise, özlü sözleri ve bu sözlerin, tespit edebildiğimiz kadarıyla kaynaklarını zikredip, varsa kaynaklardaki rivayet farklılıklarını da vermeye çalıştık.

The power of a nation can be measured with the power of its language. It is a very well known truth that any nation which loses its language, is going to disappear soon from the stage of the history; whereas any nation which reserves and uses its language noted in the history. Therefore, it can be seen that all of ancient and contemporary civilizations have a great linguistic background. We tried to ascertain the sayings leaded by aphorisms and narrations which are Use by Imam Ghazzali in third and fourth volume of his book Ihya al-Ulum al-Din due to their linguistic and literary grandeur. This thesis is consisted of an introduction and two chapters. In the introduction, we examined proverbs, maxims, expressions and wisdom and pointed out the differences between them. In the first chapter, we gave brief information about Imam Ghazzali’s life, education, and scientific career. In the second chapter, we mentioned the maxims and their sources as sufficient as we can do, alongside the different variation of these maxims according to the sources.
Keywords: Arap Dili