Hayat sigortalarında uzun yaşam riski (Longevity) - Ceylan, Elif Dinç (My University, 2017)
Uzun yaşam riski son yıllarda önem kazanmaya başlamış bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam standartlarının iyileşmesi ve insan ömrünün uzaması insan faktörünün etkilediği finansal hesaplamaları doğrudan etkilemektedir. İnsan ömrünün bir girdi olarak kullanıldığı dolayısıyla uzun yaşam riskinin hesaplamalarda kendine önemli bir yer bulduğu sektörlerden biri sigorta sektörüdür. Öyle ki uzun yaşam riskinin ihmal edilmesi yanlış finansal denklik kurulmasına neden olacak, bu durum ise kurumların sermaye yeterliliği hesaplamalarında ciddi zararlar ile karşı karşıya kalmasına neden olacaktır. Bu çalışmanın temel amacı; Uzun yaşam riskinden korunma yaklaşımlarından biri olan uzun yaşam swapı ile sermaye yükümlülüğünün düştüğünü göstermektir. Bu amaçla öncelikle koruma işlemi için enstruman olarak uzun yaşam swapı seçilmiş ve swap için uygun fiyatlandırma gerçekleştirilmiştir. Daha sonra Lee-Carter modeli, swap ve mortalite oranları denklemine uygulanıp Monte Carlo simulasyonu ile de tahminleme çalışması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara swap maliyeti ilave edilerek koruma işlemi yapılmış durum ile koruma işlemi yapılmamış durumun mukayesesi yapılarak uygun swap fiyatı belirlendiğinde uzun yaşam swapı ile koruma işleminin kayda değer bir tasarruf sağladığı görülmüştür. Dolayısıyla finansal riskin indirgenmesi yaklaşımının kurumların gelecek ile ilgili hesaplamalarında kayda değer tasarruflar sağlaması sebebiyle kullanılabilir ve önerilebilir nitelikte bir yaklaşım olduğu sonucuna varılmıştır.

In last years, longevity risk became as an important issue. Improvement in life standards, longer human lifes affect directly the financial calculations that are influenced by human factor. One of the sectors that deal with longevity risk in their evaluations is insurance sector that uses human life information as an input. So that, if longevity risk is neglected, this case will cause to put false financial equivalence. What is more, this will also bring the institutions face to face with serious losses during their capital adequacy calculations. The aim of this work is showing that capital liability is decreasing when we use longevity swap that is one of hedging approaches. For this purpose, first of all longevity swap is selected as an instrument for hedging and made a suitable pricing for this swap. Afterward, Lee-Carter model is applied to swap and mortality ratio equation. Then, estimation is done to swap and mortality ratio equation by using Monte Carlo simulation. Swap cost is added to the results and hedged case is found. Thereafter, two conditions which are hedged and non-hedged case were compared. It has shown that under definig correct swap cost, hedging provides to its user remarkable saving. Reducing financial risk approaches can be used by institutions in their calculations since this hedging process provides significant saving. Also, this is a suggestable approach.
Keywords: Lee-Carter model; Lee-Carter modeli; longevity swap; Monte Carlo simulasyonu Longevity risk; Monte Carlo simulation; mortalite oranları; mortality ratios; Risk; Sigorta ve sigortacılık; Sigorta, Yaşam; Türkiye; Uzun yaşam riski; uzun yaşam swapı; Yönetim