Aileleri İstanbul Ümraniye ilçesine göç etmiş ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin incelenmesi - Güney, Kamile (My University, 2008)
Bu araştırmada aileleri İstanbul Ümraniye ilçesine göç etmiş ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri incelenmiştir. Araştırma, İstanbul Ümraniye ilçesinde 30 devlet okulunda toplam 884 ilköğretim beşinci sınıf öğrencisiyle 2006–2007 eğitim-öğretim yılında II. dönem süresince gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin kişisel bilgilerini elde etmek için “Öğrenci Anket Formu”, öğrencilerin saldırganlık düzeylerini ölçmek için “Saldırganlık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın başlıca sonuçları aşağıda verilmiştir: 1. Erkek öğrencilerin kızlara oranla daha saldırgan davranışlar sergiledikleri görülmektedir. 2. Öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile aile yapısı, annenin eğitimi, mesleği ve babanın eğitimi arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir. 3. Öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile babanın mesleği arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir. 4. Öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin ailelerin geldikleri bölgelere göre farklılaştığı görülmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden gelen öğrencilerin, Marmara, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz Bölgesi’nden ve yurt dışından gelen öğrencilere göre daha saldırgan olduğu saptanmıştır. 5. Öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile okulun bulunduğu semt ve oturma süresi arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir. 6. Saldırganlık bakımından, okul öncesi eğitim alan öğrenciler ile okul öncesi eğitim almayan öğrenciler arasında anlamlı bir ilişki görülmemektedir. 7. Öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile aile içinde fiziksel şiddet görme durumu arasında . anlamlı bir ilişkinin olduğu, fiziksel şiddet gören çocukların daha saldırgan olduğu bulunmuştur. Saldırganlık , göç.

In this research, agression levels of the fifth grade students whose families have immigrated to Ümraniye in Istanbul have been analysed. This research was carried out in the 2nd semester of 2006-2007 education period with 884 fifth grade primary school students at 30 public shools in Istanbul – Ümraniye. “Student Questionnaire Form” has been used for acquiring students’ personal data and “Agression Scale” for measuring agression levels of students in the research. Major results of research are: 1. It has been found that boys are more aggressive than girls. 2. No meaningful relation has been seen between the violence level of students and family structure types, their mothers’ education level, occupation and father’s education. 3. A meaningful relation has been seen between the violence level of students and their fathers’ occupation. 4. Students’ violence levels are effected by the region their families have come from. Students who immigrated from Southeastern and Eastern Anatolia to Ümraniye in İstanbul are more aggressive than the students who immigrated from Black Sea, Mediterranean, Aegean, Middle Anatolian, Marmara Region and from outside of Turkey. 5. There is no meaningful relation between the settlement duration and the school district and agression levels. 6. A meaningful relationship between the groups of students with and without pre-school education has not been observed. 7. A meaningful relation has been found between family violence and agression levels and children who were exposed to family violence have been found to be more aggressive. Key words: Violence, immigration.
Keywords: Aile_Psikoloji, Çocuklarda; Saldırganlık_İlköğretim