İşletmelerde bireysel, örgütsel, yönetsel farklılık kaynakları ve farklılaşma stratejileri: unilever unity projesi kapsamında bir arştırma - Öncer, Ayla Zehra (My University, 2004)
İşletmelerde Bireysel, Örgütsel, Yönetsel Farklılık Kaynakları ve Farklılaşma Stratejileri: Unilever Unity Projesi Kapsamında Bir Araştırma Tezin Yazarı : Ayla Zehra ÖNCER Tezin Yapıldığı Üniversite : Marmara Üniversitesi Enstitü : Sosyal Bilimler Enstitüsü Yılı : 2004 Tezin Türü: Doktora Prof.Dr. Şadi Can SARUHAN

İçinde bulunduğumuz yeni yüzyılda hızlı değişim, yoğun rekabet, artan yaratıcılık ve küreselleşme hareketleri, işletmeleri yeni değerler yaratmaya, var olan değerlerin farklı yönlerini ortaya koymaya, dolayısıyla farklılaşmaya mecbur bırakmıştır. İşletmelerde mevcut farklılıkları yönetme, bu farklılıklardan sinerji üretme ve rekabet avantajı elde edebilmek için yeni farklılıklar yaratma, günümüz örgütlerinin olmazsa olmazıdır. Farklılıkların göz ardı yada minimize edildiği, gerektiği gibi algılanıp yönetilmediği bir işletmenin, uzun dönemde ve özellikle uluslararası faaliyetlerde başarılı olması mümkün değildir. İşletmelerdeki farklılık kaynakları çeşitli alanlarda karşımıza çıkabilmekte, yeni farklılıklar ise yine çeşitli alanlarda yaratılabilmektedir. Önemli olan mevcut farklılık kaynaklarının işletme yönetimi tarafından analiz edilerek gerektiği şekilde yönetilmesi ve işletmenin rekabet üstünlüğü kazanabilmesi için gereken alanlarda farklılaşma çalışmalarının cesaretle yapılabilmesidir. Bu çalışmada, farklılıkların yönetiminin önemi, işletmelerin karşılaşabileceği farklılık kaynakları ve işletmede yaratılabilecek farklılaşma stratejileri üzerinde durulmaktadır. Individual, Organizational, Managerial Diversity Resources and Diversification Strategies in Companies: A Research on Unilever Unity Project Author: Ayla Zehra ÖNCER University: Marmara University Institute: Social Sciences Institute Year: 2004 Type: PhD Prof.Dr.Şadi Can SARUHAN ABSTRACT The fast change, intensive competition, increasing creativity and globalization in the new century, forced the companies to create new values, bring up the different sides of existing values and consequently become different. Managing existing differences, producing synergy from them and creating new differences to get competition advantage is a must for the organizations. It is not possible to have long-term and especially international success for a company which undervalues or minimizes the differences or can't manage them. The diversity resources appear in various fields in companies. The importance is analyzing and managing existing diversity resources as should be and making diversification studies with courage to have competition advantage. In this study, the importance of diversity management, the diversity resources and diversification strategies are examined.
Keywords: Genel yönetim; Şirketler; Yönetim_İşletme