Uzaktan erişimli laboratuvar kapsamında endüstriyel robot eğitim sisteminin geliştirilmesi - Gezer, İsmail Hakkı (My University, 2021)
ÖZETUZAKTAN ERİŞİMLİ LABORATUVAR KAPSAMINDA ENDÜSTRİYEL ROBOT EĞİTİM SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİBu tez, endüstriyel bir SCARA robotun internet üzerinden kontrol ve programlamasının gerçek zamanlı gerçekleştirilmesini, aynı zamanda yine gerçek zamanlı medya aktarımı yapılarak robotun davranışlarını kullanıcının anlık gözlemlemesini ve bu yöntem kullanılarak uzaktan erişimli bir robotik laboratuvarın geliştirilmesini amaçlamaktadır. Gerekli yazılımsal, mekanik ve elektronik tasarımlar oluşturulup, çalışma hedefine uygun olarak, bu tasarımların birleştirilmesi sağlanmıştır. Sistemin çalışması test edilmiş, kablolu robot kontrolü ile internet üzerinden robot kontrolü hız, doğruluk ve güvenlik gibi parametreler göz önünde bulundurularak kıyaslanmıştır. Atölyede robot başındaki eğitim ile uzaktan erişimli robot eğitimi karşılaştırılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.Tez özellikle mesleki ve teknik eğitim alanında hizmet vermek için planlanmıştır. Endüstriyel robot eğitimi çok pahalı ve erişimi zor bir eğitimdir. Endüstriyel robot laboratuvarı imkânı olmayan bölgelerdeki öğrenciler robotlar ile uygulama yapma şansına sahip değillerdir. Gelişen internet teknolojisiyle birlikte bir bulut sistemi üzerinden robotik bir laboratuvara bağlanarak uygulama yapılabildiği takdirde bu bölgelerde yaşayan öğrenciler robotik uygulama eğitimi almaya imkân bulabilirler. Çalışma, endüstriyel robotlarla pratik yapma imkânı bulamayan bireylere bu imkânı tanıyarak sanayinin ihtiyacı olan nitelikli elemanların yetiştirilmesi için mesleki eğitime destek vermektedir. Bu çalışma eğitim için düşünülmüş olsa da kolaylıkla endüstriye uyarlanabilir. Herhangi bir yerde bulunan bir robotta uygulama yapılması veya servis sağlanması gerektiğinde uzaktan destek verilebilecektir. Son zamanlarda yaşamış olduğumuz ve tüm dünyayı etkisi altına almış olan pandemi bir kez daha göstermiştir ki, insan sağlığını etkileyen bu gibi durumlarda ülkelerin eğitiminin ve ülke sanayilerinin üretiminin devamlılığını sağlayabilmek için uzaktan erişimli çözümler önem arz etmektedir. Çalışma, uzaktan erişimli robotik sistemlerin uygulanabilirliği için yenilikçi bir çözüm önerisi sunmaktadır.

ABSTRACTDEVELOPMENT OF INDUSTRIAL ROBOT EDUCATION SYSTEM FOR REMOTE ACCESS LABORATORY The aim of this thesis is to control and program an industrial SCARA robot in real time and also to monitor the robot's behaviors instantly by real-time media transfer and to develop a remote access robotic laboratory using this method. The necessary software, mechanical and electronic designs were created and these designs were combined in accordance with the target of work. The operation of the system was tested, wired robot control and wireless robot control over the internet were compared considering parameters such as speed, accuracy and safety. The training in the workshop where the robot is located and the remote access robot training were compared and the results were discussed.This thesis is especially planned to serve in the field of vocational and technical education. Industrial robot training is one of the most expensive and difficult to receive training. Many students in underdeveloped areas do not have the chance to practice with real robots. With the help of developing internet technology, students living in underdeveloped areas will have the opportunity to receive robotic practice training by connecting to a robotic laboratory via a cloud system. In addition, this study provides opportunities for students who do not have the chance to practice with industrial robots and supports vocational education in order to train qualified personnel needed by the industry. Remote support can be provided when work or service is required on a robot located anywhere.The pandemic, which we have recently experienced and influenced the whole world, has once again shown that in such situations affecting human health, remote access solutions are important to ensure the continuity of the education and production of countries. The study offers an innovative solution proposal for the applicability of remote access robotic systems.
Keywords: Bulut Robotik; Cyber-Physical Systems; Education; Eğitim; Endüstri 4.0 Cloud Robotics; Engineering; Industry 4.0; IoRT (Internet of Robotic Things); IoRT (Robotik Nesnelerin İnterneti); IoT (Internet of Things); IoT (Nesnelerin İnterneti); Mechatronics; Mekatronik; Mühendislik; Robotlar, Endüstriyel; Robots, Industrial; SCARA robot; SCARA Robots; Siber-Fiziksel Sistemler