Şehirlerarası yolcu otobüslerinde araç içi ısıtma/ soğutma kapasitelerinin elektriksel ölçümler ve veri toplama cihazlarıyla analizi - Kaymaz, Habib (My University, 2003)
ŞEHİRLERARASI YOLCU OTOBÜSLERİNDE ARAÇ İÇİ ISITMA VE SOĞUTMA KAPASİTELERİNİN ELEKTRİKSEL ÖLÇÜMLER VE VERİ TOPLAMA CİHAZLARIYLA ANALİZİ Otobüs üreticileri, yolcu konforunu doğrudan ilgilendirdiği için araç iç ortamının yeterli ve dengeli bir ısı seviyesinde olması için çeşitli çalışmalar yaparlar. Bu amaçla otobüs üreticileri iklimlendirme konusunu uzman kuruluşlarla işbirliği yaparak optimum çözüm arayışlarına girerler. Tez çalışmasının gerçekleştirildiği Mercedes Benz Türk şirketi konu hakkında Konvekta, Webasto ve Sütrak firmalarıyla işbirliği yapmaktadır. Aracın ısıtma / soğutma sistemleri, temiz, ısı seviyesi açısından uygun ortam oluşturabilmek için gerek iç ve gerekse dış ortam sıcaklıkları sürekli kontrol edilerek kapalı / açık döngü şeklinde kumanda edilir. Bu çalışmada, ölçme sistemleri hakkında verildikten sonra, sıcaklık ölçümünde önemli yer tutan sıcaklık ölçme elemanlarının ve veri toplama cihazlarının otomotiv sektöründeki uygulamalarına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Konuyla ilgili uygulama bazında Mercedes-Benz Türk A.Ş Geliştirme ve Test Merkezi'nde şehirlerarası yolcu otobüsleri üzerinde sıcaklık ölçümleri yapılmıştır. Ülkemizde şehirlerarası ulaşımda ağırlıklı olarak yolcu otobüsleri tercih edilmektedir. Seyahatlerde güvenlik, konfor ve sağlık açısından aracın yolcu beklentilerine cevap vermesi istenir. Bu amaçla çeşitli otobüs üretici firmalar tasarım aşamasında bir çok deneme ve test çalışması yapmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı ise sıcaklık ölçüm ve veri toplama cihazları yardımıyla şehirlerarası yolcu otobüslerine ait araç ısıtma ve soğutma kapasitelerinin analiz ve incelemesini yapabilmektir. Elde edilen sonuç ve bulgular değerlendirme kısmında verilmiştir. Mart, 2003 Habib KAYMAZ

Heating and cooling capacity analysing in interurban buses (coaches) with DAQ (data acquisition) systems. In our country, buses are generally preferred for trips between cities. A vehicle must be reply traveller's expectations in trips for safety, comfort and health. Vehicle climate is very important considering comfort and health. To fix the vehicle air fresh, appropriate temperature and humidity level, most of bus manufacturers make many experiments and tests at design stage on HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning) systems. In this study, (in turn in order) general information about measurement systems, heat & temperature, temperature measurement and data acquisition systems are given. After that, vehicle worked on, manufacturer, test software and hardware are introduced. Test, result and evaluation are also given in the last chapter. Relevant measurements have been carried out at Mercedes-Benz Turk 'Test and Development Center' about this subject in application basics. To reach the study goal a series vehicle (0403) produced by Mercedes Benz Turk which has biggest portion of domestic bus production, with prototype air conditioner was tested. The subject of 'making the test' were dependent on firm's own directions and procedures. Evaluating the capacity of vehicle HVAC systems, Heating and Cooling tests carried out. Firm's equipment (thermocouples, expended cables, connection parts etc), hardware and software are used. For measuring and collecting data, Yokogawa Data Acquisition System (DA 100) and its software (DAQ32) are used. Cooling tests were carried out in climatic room that belongs to Konvekta. The main objective of this study is to combine theoretics information at academic area with practical application at Industry. I hope this study helps investigators, industry workers and students. March, 2003 Habib KAYMAZ
Keywords: Otobüsler_Tasarım_Klima