Aracı kurumların alım satıma aracılık faaliyetinden doğan hukuki sorumluluğu - Karakaya, Müge (My University, 2008)
ARACI KURUMLARIN ALIM SATIMA ARACILIK FAALİYETİNDEN DOĞAN HUKUKİ SORUMLULUĞU Aracı kurumlar sermaye piyasalarının işleyişi ve gelişmesi bakımından büyük önem arz ederler. Sermaye piyasalarına karşı duyulan güvenin artırılabilmesi ve yatırımcıların korunabilmesi için Sermaye Piyasası Kanunu’nda aracı kurumlar ayrıntılı şekilde düzenlenmiş ve aracı kurumların faaliyet alanları açık olarak belirtilmiştir. Aracı kurumlar sermaye piyasalarında; sermaye piyasası araçlarının ihracına veya halka arz yoluyla satışına aracılık, daha önce ihraç edilmiş olan sermaye piyasası araçlarının alım satımına aracılık ve türev araçların alım satımına aracılık faaliyetlerinde bulunabilirler. Bu çalışmada sadece aracı kurumların daha önce ihraç edilmiş olan sermaye piyasası araçlarının alım satımına aracılık faaliyetleri ve bundan doğan hukuki sorumlulukları ele alınmış, diğer aracılık faaliyetlerine ise genel olarak değinilmiştir. Aracı kurumların alım satımına aracılıktan doğan hukuki sorumluluğunun daha iyi anlaşılabilmesi için bu çalışmanın ilk bölümünde aracılık kavramına ve aracı kurumların sermaye piyasası faaliyetlerine ilişkin kanuni tanım ve açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise alım satıma aracılık faaliyeti ve aracı kurumların bu faaliyetlerinden doğan hukuki sorumluluğu ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu bölümde esas olarak alım satıma aracılık faaliyetinin ne şekilde gerçekleştirildiği açıklanmış, alım satım işleminde rol alan tarafların hak ve yükümlülükleri incelenmiş ve sorumluluk kavramı ile sorumluluğun kaynağına değinilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde aracı kuruma karşı açılacak sorumluluk davasına ve sorumluluğun sonuçlarına ilişkin açıklamalara yer verilerek bu çalışma tamamlanmıştır. Alım – Satım, Alım – Satım Komisyonculuğu, Aracı Kurumlar, Aracılık

JURIDICAL RESPONSIBILITY OF INTERMEDIARY FIRMS AS RELATED TO THEIR INTERMEDIATION ACTIVITIES OF PURCHASE / SALE Intermediary firms have great importance as related to the operation and development of capital markets. In order to be able to increase general trust to capital markets and to protect investors, in Capital Market Act, intermediary firms are regulated in detail and intermediary firms’ areas of activity are clearly indicated. In capital markets, intermediary firms may carry out intermediation activities for the issuance of capital market instruments or for sale of such instruments through initial public offering, may carry out intermediation activities for purchase / sale of capital market instruments which are previously issued and may carry out intermediation activities for purchase / sale of derivative instruments. In this study, only intermediation activities of intermediary firms for purchase / sale of previously issued capital market instruments and their related juridical responsibilities are handled and examined, but other intermediation activities are merely referred in general. In order to bring a better understanding to juridical responsibility of intermediary firms as related to their intermediation activities of purchase / sale, in the first part of this study, legal definitions and explanations related to intermediation concept and intermediate firms’ capital market activities are included. And in the second part of the study, intermediation activity for purchase / sale and juridical responsibility of intermediary firms as related to such activities are examined in detail. In this part, it is substantially explained how intermediation activity for purchase / sale is realized, rights and liabilities of the parties, which take role in purchase / sale operation, are examined and responsibility concept and source of responsibility are mentioned. Finally, in the third part, explanations are made as regards to lawsuits to be filed against intermediary firm in respect to liability law and to the consequences of responsibility, and so this study is completed. Sale and Purchase, Sale and Purchase Brokerage, Brokerages, Meditation
Keywords: Aracı Kurumlar; Sermaye Piyasası