Teucrium chamaedrys subsp. chamaedrys ve T. divaricatum subsp. villosum bitkilerinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi, fenolik bileşiklerinin analizi ve lipozom formülasyonlarının hazırlanması - Yılmaz, Beyza Nur (My University, 2023)
Teucrium chamaedrys subsp. chamaedrys (TC) ve T. divaricatum subsp. villosum (TD) bitkilerinden elde edilen farklı ekstrelerin antidiyabetik, anti-inflamatuar ve sitotoksik aktivitelerinin incelenmesi; bitkilerin içerdikleri fenolik bileşiklerin HPLC-DAD ile analizi için yeni bir yöntem geliştirilmesi; yüksek aktiviteye sahip düşük toksisitede olan TC etanol ve TD infüzyon ekstrelerinin lipozom formlarının üretilmesi ve karakterizasyon testlerinin gerçekleştirilmesidir. Ekstrelerin ve lipozomların antidiyabetik, anti-inflamatuar ve sitotoksik akitiviteleri sırasıyla α-glukosidaz enzim inhibisyonu, WST-1 ve XTT deneyleri ile gerçekleştirildi. Lipozomların hazırlanmasında ince film hidrasyon yöntemi kullanıldı. Fenolik bileşiklerin analizi HPLC-DAD ile yapıldı. TC etanol ve TD infüzyon ekstrelerinin, bu ekstrelerin yüklenmesi ile elde edilen lipozom formlarından daha düşük anti-diyabetik aktivite gösterdiği saptandı. Bu ekstreler yüklü lipozom formlarının ise ham ekstrelerden daha yüksek anti-inflamatuar etkiye sahip oldukları belirlendi. TC etanol ekstresinin ve TD infüzyon ekstrelerinin içeriğinde majör olarak sırasıyla rosmarinik asit (381,763±2,014 μg analit/ mg ekstre) ve fumarik asit (11,722±3,537 μg analit/ mg ekstre) bileşikleri tayin edildi. TC etanol ve TD infüzyon ekstreleri yüklü lipozomlarının ise sırasıyla rosmarinik asit (5,611±0,873 μg analit/ mg ekstre) ve luteolin (0,866±0,026 μg analit/ mg ekstre) bileşiklerini majör olarak içerdiği analiz edildi. Tez bitkimiz olan iki Teucrium türü ekstrelerinden elde edilen lipozom formlarının önemli oranda biyolojik aktivite göstermesi ve düşük toksisiteye sahip olmaları bu formların gelecekte anti-inflamatuar ve antidiyabetik ajan olarak kullanılabileceğini düşündürmüştür.

Investigation of antidiabetic, anti-inflammatory and cytotoxic activities of different extracts obtained from Teucrium chamaedrys subsp. chamaedrys (TC) and T. divaricatum subsp. villosum (TD); developing a new method for the analysis of phenolic compounds contained in plants by HPLC-DAD; to produce liposome forms of TC ethanol extract and TD infusion extract with high activity and low toxicity and to perform characterization tests. Antidiabetic, anti-inflammatory and cytotoxic activities of extracts and liposomes were determined by α-glucosidase enzyme inhibition, WST-1 and XTT experiments, respectively. Thin film hydration method was used to prepare liposomes. Analysis of phenolic compounds was performed by HPLC-DAD. It was determined that TC ethanol and TD infusion extracts showed lower anti-diabetic activity than the liposome forms obtained by loading these extracts. It was determined that liposome forms loaded with these extracts had a higher anti-inflammatory effect than the crude extracts. The compounds rosmarinic acid (381,763±2,014 μg analyte/ mg extract) and fumaric acid (11,722±3,537 μg analyte/ mg extract) were determined as the major contents of TC ethanol extract and TD infusion extracts, respectively. Liposomes loaded with TC ethanol and TD infusion extracts were analyzed to contain the major compounds rosmarinic acid (5.611±0.873 μg analyte/ mg extract) and luteolin (0.866±0.026 μg analyte/ mg extract), respectively.
Keywords: bioactivity; Bitkiler, Tıbbi; biyoaktivite; chamaedrys; Farmakognozi; Fitoterapi; HPLC-DAD; HPLC-DAD T. chamaedrys subsp; liposome; lipozom; Pharmacognosy; Phytotherapy; Plants, Medicinal; T. divaricatum subsp; Teucrium chamaedrys subsp; villosum