Hadisler ışığında cennete giremeyecek kimseler - Çay, Recep (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Dinler tarihine dair araştırmalar, hemen her din ve inanç sisteminde ölüm sonrası hesaplaşmanın, ceza veya mükâfatın varlığının kabul edildiğini göstermiştir. İlahi Dinler, müntesiplerine daima Cehennem’den uzak kalarak Cennet’e girebilme yollarını göstermiş ve gerekli öğütlerde bulunmuştur. Giriş ve iki bölümünden oluşan araştırmamız, hadislerde “ saadet yurdu” cennetten mahrum bırakılmakla uyarılan kimseleri, bunların amellerini ve mahrumiyet sebeplerini ele alan rivayetlerin değerlendirilmesine yönelik bir çalışmadır. Giriş bölümünde konu, metot ve kaynakların tanıtımından sonra mahrumiyeti ifade eden kelime ve tabirlere örnekler verilmiştir. Birinci bölümde, mahrumiyetin mahiyeti, kısımları ve telâfisi konularını, kaynaklarından yararlanarak ele aldık. “Hadislerde Cennetten Mahrum Oldukları Bildirilen Kimseler” başlığını taşıyan ikinci bölümde de hadislerde yer alan bu kimseleri, tek tek ele alarak inceledik. Hz. Peygamber'in konu ile ilgili hadislerini metin, tercüme ve tahriciyle beraber verdik. Cennet ve cehennem insan hayatının son noktasını teşkil etmektedir. Cennet müslümanlar için ahiretteteki iki sondan hayırlı olanıdır. Sahabilerin zaman zaman Peygamber Efendimize kendilerini cehennemden uzaklaştıracak, cennete götürecek ameller hakkında sorular sorduğunu görmekteyiz. Cennetten mahrumiyeti doğuran, dolayısı ile cehenneme götüren ameller de bir önceki kadar önemlidir. Naslarda bu konuda çok miktarda örnekler yer almaktadır.

OF THE THESİS THE PEOPLE WHO WONT BE ABLE TO GO INTO THE HEAVEN UNDER LIGHTS OF THE HADITH - Recep ÇAY All researches belonging to the history of religions have shown that the prize and punishment after death are acceptable for each religions. Divine religions always give advice to their believers keeping away from hell but following the ways to g oto heaven. The begining and the whole resarch which is built up two sections include the stories told by some people who hace been forbidden to go into the heaven and their manners .It also takes hand the reasons of these prohibitions and the behaviours of the mentioned people. In the beginig part, after presenting the subject, method and resources, the words and pharases which state prohibitions are referred. In the first part we studied on the meaning of prohibition, its sections and the ways of its compensation with the help of the main resources. In the second part, titeled by “The people who are warned of being forbidden to go into the heaven with the hadith”, we studied on these people one by one. We also gave the meanings of hadith both literally, orginally and being translated. Hell and heaven are the last stops of human’s live. Heaven is better one than the other under the belief of ahret for the muslems. We also find many questions asked by the “sahabi” who lived with the prophet in those days, about the manners which would help them to take to heaven. On the other hand, the behaviours and manners which take, people to the hell are as importants as the previous one. In the short extracts from “Kuran and Hadith” a lot of full examples about this subject one taking place.
Keywords: Hadis; İslam Dini