Türkiye’de profesyonel futbolcu temsilciliği uygulamaları ve uygulamaların profesyonel futbola etkilerinin incelenmesi - Beziray, Onur (My University, 2010)
Türkiye’de Profesyonel Futbolcu Temsilciliği Uygulamaları ve Uygulamaların Profesyonel Futbola Etkilerinin İncelenmesi Araştırmada Türkiye’de profesyonel futbolcu temsilciliği uygulamaları ve bu uygulamaların profesyonel futbola etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Futbolcu temsilciliği uygulamaları ile ilgili olarak kuramsal temelden, sınırlı sayıdaki önceki araştırmalardan ve deneyimlerden yararlanarak bir anket geliştirilmiş, yüksek güvenirlikte ve örneklem yeterliğinde toplanan veriler varyanslarına göre indirgenerek faktörler etrafında gruplandırılmıştır. Parametrik yöntemler ile yürütülen analizler ile ampirik bulgulara erişilmiştir. Profesyonel futbolcu temsilciliğinin futbolcunun transferi döneminde basit ihbar hizmetlerine ve federasyon ile ilgili sorunlar olduğunda gereken hizmetlere ait yaygın uygulamalar etrafında değil profesyonellik, yaygın olmayan uygulama ve yaygın profesyonellik beklentisi gibi uygulamalara dayalı gelişmiş uygulamalar etrafında güçlendiği bulunmuştur. Araştırmada profesyonel futbolcu temsilciliğine duyulan güven konusunda ve uygulamada eksik görülen hususlar ile ilgili olarak bir tutarsızlığın varlığı belirlenmemiştir. Yaygın uygulamaların futbolcuların kişisel özelliklerinden etkilenmediği ancak gelişmiş uygulamaların futbolcuların kişisel özelliklerinden etkilendiği bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: Futbolcular, Spor psikolojisi, Spor stratejisi, Spor yönetimi, Sportif başarı

Professional Football Representationship Applications in Turkey and Analysis on the Effects of the Applications on Professional Football Professional Football Representationship Applications in Turkey and Analysis on the Effects of the Applications on Professional Football Study aimed to analyze professional football player representative applications and the effect of those applications on professional football in Turkey. A questionnaire is developed based on the knowledge gathered from literature with other researches those are very few and practical experiences accumulated. Data gathered with this questionnaire in high relibility and sampling adequacy are reduced to factors based on their variances. Analyses carried by parametric methods yield empirical results. It is found that professional football player representationsip is focused on the improved applications (of professionalism, rare applications and common professionalism expectations) rather than the common applications (of services for transfer season simples benefices and concerns related with the federation). Discrepencies for trust in professional football player representative and deficient applications are not determined. It is also found that the common applications of professional football player representationsip do not differ as per personal characteristics of the football players where the case is vice verse for the improved applications. Key Words: Football players, Sport management, Sport psychology, Sport strategy, Sports success
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Futbol; Spor